Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ДЕЦЕМБАР

ЈУГОСЛОВЕНИ – Борис Миљковић

 

Извештај са места читања:

Земља и време: Социјалистичка Југославија 60-их и 70-их. Топоси братства и детињства: Раб, Кварнер, Далмација, Београд виа Франкфурт и Сан Педро, Калифорнија.

Радња: Очеви у нестајању, деца у одрастању. Пубертет, радне акције, рокенрол, колектив, а ипак – лепеза индивидуа. Наивност и вера. Лепота тела и тинејџерско освајање света. Сазревање и откривање секса. Скривена анализа света одраслих: у љубави, промени идентитета, политици и шаху, и у већ одавно откривеном сексу…

 

 

 

 

БАЈКОВИТА ЧУДОВИШТА –  Алберто Мангел

Дракула, Алиса, Супермен и други књижевни пријатељи

 

Ексклузивно, за српско издање, Мангел је придодао лик Краљевића Марка уз његове омиљене књижевне ликове, међу којима су: Црвенкапа, Капетан Немо, Џим из Хаклбери Фина, Дон Жуан, Фиби из Ловца у житу, Успавана лепотица, библијски Јов, Робинсон Крусо, Јеврејин луталица, Квазимодо, Карађоз, Сатана, Хамлетова мајка, Франкенштајново чудовиште, Фауст и др.

 

 

 

КАДА И СУНЦЕ МЈАУЧЕ – Елизабета Георгиев

 

Како изгледа један мачећи живот? Мислите назанимљиво, досадно, једнолично? Сваког дана оштри нокте, чисти бркове, лови мишеве, преди…Тако је то на први поглед, ал’ ни све мачке нису исте. Има врло необичних примерака мачећег рода од којих куће процветају срећом, болесне девојчице оздраве, а сунце замјауче!

Жаки је једно баш такво маче, скроз-наскроз необично! А такво маче заслужује сасвим необичну књигу!

Ова је управо таква!

 

 

ОТВОРИ СВОЈ ЖИВОТ Тобијас Бек

ослободити се: тајна успеха

 

Покажи ми каквим си људима окружен и рећи ћу ти ко си!

У заиста сјајној мотивационој књизи Отвори свој живот тобијас бек нам својом практичном филозофијом Ослободити се показује како да постанемо истински срећни и успешни тако што другима чинимо добро и увек поступамо у складу са својом савешћу. И сам наслов књиге упућује на то да догађаје видите као прилику, уместо да све одмах доживљавате као проблем. Идите путем свог личног развоја и нека Вас на њему воде Ваши снови и визије: тако ћете успешно и аутентично живети живот.

Тобијас Бек је један од најбољих мотивационих говорника у Европи који и путем интернета допире до милионске публике.

 

ДА СУ САМО ВАШИ РОДИТЕЉИ ПРОЧИТАЛИ ОВУ КЊИГУ: Срећом Ви јесте – Филипа Пери

 

Љубав се не може делегирати – брига о детету до извесне мере може, али љубав не. Нити се пружање те љубави може одлагати: детету је љубав, барем од једног родитеља, потребна свакодневно.

Говорећи са становишта двадесетогодишњег искуства, реномирани психотерапеут Филипа Пери износи аутентичан поглед на концепт родитељства. Ауторка одступа од етикета „добар“ и „лош“ родитељ, императива среће и савршенства, наглашавајући колико је важно да остварите постојану везу с дететом уместо да се заглавите у исцрпљујућим шаблонима конфликата или повлачења. Јер, не заборавите: сви родитељи праве грешке – битно је исправити их.