Изборник Затворити

“ТУ МАЧ ФОТОГРАФИЈЕ” У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

У галерији Културног центра “Рибница” Краљево отворена је изложба фотографија чији су аутори младе уметнице  Чарна Николић, Уна Лауренчић, Анастасија Којић, Тамара Костревц и Тања Марјановић.

На отварању је говорила Јелена Симић, историчарка уметности.

“Различити градови стварају нове хоризонте тумачења. Концепт изложбе “Ту мач” садржи вишедимензионалност другачијих места и простора одржавања и даје могугућност реинтерпретације. Провокативним и двосмисленим насловом (тумач и too much) алудира се не само на тражење могућих одговора, већ се критички сугеришу одређени вишак и засићење. Више но икад изложени смо брзини, површности, сензационализму, некултури, цензури, укључујући и онлајн стварност. Премало је посвећености, усредсређивања, уживања у вишеслојним уметничким творевинама.”

Симић је истакла да се ауторке изложбе, користећи фотографију, баве и питањем зашто нам је данас потребан уметник. Сам процес стварања уметничког дела прожима многе аспекте самог уметника који у крајњем производу буду видљиви. Наглашава да фотографија, као моћно средство изражавања и дијалога са посматрачем, нуди бесконачну разноликост перцепције, тумачења и извршења.

“Ова изложба иде у прилог тврдњи да се без уметности не може упркос пандемији, и још шире гледано, упркос незавидној позицији културе и уметности у друштву.”

У име ауторки изложбе, присутне је поздравила Чарна Николић.