Изборник Затворити

ОБЈАВЉЕНА КЊИГА „НАЈЛЕПШЕ ВЕШТИНЕ”  ПЕСНИКА ЖИВОРАДА НЕДЕЉКОВИЋА

У оквиру Библиотеке Дете и свет, Културни центар Рибница” Краљево објавио је књигу песама за децу Најлепше вештине песника Живорада Недељковића. Уредници књиге су писац Дејан Алексић и књижевна критичарка мр Ана Гвозденовић, а илустрације је урадио Лука Тилингер.

Живорад Недељковић пише поезију за децу још од детињства, али је никада до сада није објављивао.

„У почетку, определио сам се за рукопис Лепе вештине, састављен од песама о појединим областима уметности, о стварању, условно речено. Тај рукопис је дао наслов књизи, уз помоћ компарације, додуше. Превагнула је замисао да из више целина узмем по неколико песама и  уобличим нову целину, те су тако искоришћени и рукописи Све у свему, У широком луку, Шта сањари раде, Имаћеш времена на претек, Како је настало како. Песме су настајале у последње три дeценије, а највише их је написано почетком века, махом као својеврсна скривена обраћања једном маленом брбљивом дечаку који је сада увелико тинејџер и пише песме.“

Мр Ана Гвозденовић каже да Живорад Недељковић  у овој књизи истиче како је од свих вештина најтежа, али и најлепша, она која се односи на овладавање језиком те да је језик врх који се најтеже осваја. Зато је ова поезија намењена деци која су искусни и „упућени” читаоци, али и онима истанчаног сензибилитета јер ће такви у њој пронаћи најфинију лирику и непатворену емоцију.

„Наша књижевност познаје бројне примере стваралаца који су, искорачивши из свог примарног поља стварања, успешно крочили на терен литературе за децу. Својом књигом песама Најлепше вештине, песник Живорад Недељковић прикључује се том низу. Очигледно је књижевни израз ове врсте у аутору сазревао дуго, одмераван и дотериван кроз оптику замашног стваралачког искуства једног од најзначајнијих песника данашњице на нашим просторима. Пред читаоцем је књига песама изатканих најфинијим разумевањем и смислом за свет дечје логике и радозналости, суптилним хумором и језичким играма. Несумњиво је да ће у њој уживати млади читаоци, али свакако и они који детињство схватају као категорију духа и нарочитог погледа на стварност“, каже Дејан Алексић.

Због пандемије изазване вирсуом Ковид-19 промоција књиге биће одржана следеће године када се стекну услови за безбедно организовање програма.