Изборник Затворити

РАДОВИ КРАЉЕВАЧКИХ УМЕТНИЦА У НАШОЈ ГАЛЕРИЈИ

Поводом Међународног дана жена, у галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба под називом “Жене уметнице”. На изложби су приказани радови Александре Спасовић, Биљане Ђукић, Јелене Јевтовић, Јелене Петровић, Момире Радосављевић, Сање Димитријевић и Милене Николић.

Ово је друга изложба радова краљевачких уметница коју Културни центар организује поводом 8. марта, али је уједно и наставак дугогодишњег рада једне од ауторки изложбе Момире Радосављевић, о чему је на отварању причала наша колегиница Ана Јеротијевић.

iЈелена Петровић је говорила о уметницама у историји уметности, њиховом положају и вредновању њихових радова.

“Ако причамо о светским сликарима за сва времена, помислимо одмах на Леонарда да Винчија, Рембранта, Ван Гога, али не и на неку жену уметницу. Ту су наравно слике Фриде Кало, снимљен је и филм, па је то популаризовано. Знамо за наше сликарке Бету Вукановић, Надежду Петровић, Милену Павловић Барили и многе друге. Имамо заиста сјајне сликарке, али и поред тога оне нису у самом врху. Зашто је то тако не могу ни критичари да одговоре, а много пута у историји су се преварили оспоравајући нечији рад. Жена има на платну. Жене су инспирација сликарима, али жена са палетом и четкицом у рукама не заузима место које јој припада.”

Посетиоцима се обратила и Момира Радосављевић истичући да је сваки простор много лепши када је оплемењен сликама, да нас уметност чини успешнијим и бољим људима, као и да Краљево има одличне младе уметнике.