Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА МАРТ

Тишина – Дон ДеЛило

Двадесет први век остаће упамћен (ако буде оних који би могли да га памте) поред осталог и по томе што је донео остварење готово свих мрачних пророчанстава из романâ Дона ДеЛила: сасвим у складу с упозорењима изреченим у тим делима, свет је постао непрегледна депонија физичког и дигиталног отпада, под којом издишу бесловесна деца потрошачког друштва, у вечитој потрази за рајем скривеним иза неког од екрана који су, као лукаво подметнута замена за живот, за највећи део људског рода постали једини могући облик егзистенције.У роману Тишина, ДеЛило показује како изгледа свет у коме су сви екрани одједном погашени: с губитком смисла постојања дигиталних уређаја, неповратно нестаје и смисао постојања човечанства. Од таквог ужаса, гора је само равнодушност с којом људи откривају да више не умеју да виде, чују, осете и разумеју једни друге. Због тога је нови роман Дона ДеЛила саздан од малог броја речи: између тих речи је моћна и застрашујућа тишина коју треба ослушкивати са стрепњом, али и са слабашном надом да ће ова беспоштедна визија највећег пророка међу живим америчким писцима остати неостварена. Или, ако ништа друго, да се неће остварити пре но што стигнемо да прочитамо Тишину. – Зоран Пауновић

 

Краљ сенки – Хавијер Серкас

Нови роман Хавијера Серкаса, једног од водећих савремених европских писаца.

Поручник фалангиста Мануел Мена погинуо је у бици на Алта Тера, једној од одлучујућих битака Шпанског грађанског рата. Његова погибија је деценијама мит и траума његове породице.

Писац Хавијер Серкас, заједно сс славним филмским редитељем Давидом Труебом, креће у потрагу за чињеницама живота и смрти Мануела Мене, откривајући деценијама потискиване истине о једној породичној историји, Шпанском грађанском рату и модерном шпанском друштву. А кључ ове несвакидашње узбудљиве потраге и разрешење романа јесте чувена прича Данила Киша „Славно је за отаџбину мрети“ из књиге Енциклопедија мртвих.

Један од најбољих европских романа у последњој деценији.

 

Љубавни живот – Цруја Шалев

Јара је млада, удата жена на постдипломским студијама. Арије је мушкарац двоструко старији од ње, пријатељ њених родитеља из младости. Оно што започиње као толико пута испричана прича о бурној вези младе жене и старијег мушкарца брзо се претвара у грозничав, узнемирујући курс анатомије опсесије. Јара се од првог тренутка препушта неодољивој еротској привлачности којом Арије зрачи – његова ароганција и прорачуната уздржаност једнако је узбуђују колико и одбијају. Она заборавља на себе, своје потребе и жеље, а тренуци врхунског ужитка стапају се с понижењем и самоомаловажавањем.

Написан јединственим стилом, у коме се опажања преплићу с мислима и сновима, што свему даје поетски ритам, Љубавни живот омогућава читаоцима да зароне у ковитлац осећања и импулсиван и својеглав ум приповедачице. Заводљив и провокативан, роман истражује како тело и сексуалност, тако и психолошке аспекте љубави, пожуде и страсти.

 

Бетмен: Бели витез – Шон Марфи

У свету у ком је кловновски принц криминала излечен од лудила, тај рехабилитовани човек, сада познат под именом Џек Нејпијер, жарко жели да зацели град који је донедавно терорисао. Након што се помирио са својом напаћеном партнерком Харли Квин, он креће у пажљиво осмишљену кампању дискредитовања онога кога сматра за јединог истинског непријатеља Готама: Бетмена. Нејпијеров поход заиста открива деценијама присутну корупцију унутар готамске полиције, а успут наочиглед свих, преображава Нејпијера у градског већника и народског хероја. Али када се греси из прошлости врате и почну да угрожавају све оно што је добри већник постигао, разлике између спаситеља и уништитеља полако се бришу – како код Џокера, тако и код Бетмена – а заједно с њима тоне и свака нада у будућност Готама…

 

 

 

Свет смеха: афоризми за децу

 Узраст: 8+

Иако су деца и млади главни носиоци досетки у овој збирци афоризама, она је намењена свима онима који су жељни забаве и разбибриге. Хумор и позитивна енергија, са благом дозом ироније, првенствено су усмерени на свакодневне ситуације школараца и њихових безазлених несташлука.