Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА АПРИЛ

ТРИ ПОСЛЕРАТНА ДРУГА – ЂОРЂЕ БАЛАШЕВИЋ

 

Први роман Ђорђа Балашевића, „Три послератна друга“, који и даље важи за једну од најчитанијих књига на овим просторима, сада у новом издању.

Роман о љубави и музици, који прати истоимени ЛП, на ком су Ћалетова песма, Реморкер, Још једна песма о Малој Гаравој…

 

“Увек сам људе замишљао бољим него што јесу, и тако сам некако и прошао.”

 

 

 

КЛУБ УБИСТАВА ЧЕТВРТКОМ – РИЧАРД ОЗМАН

 

Негде међу зеленим брежуљцима Кента, у мирном и луксузном комплексу за старе, четворо необичних пријатеља састаје се сваког четвртка. Они нису обични пензионери: мрске су им друштвене игре и презиру да причају о болестима које их муче. Уз чашу вина и колачиће са вотком, Елизабет, Џојс, Ибрахим и Рон много више воле да истражују стара, нерешена убиства и тако вежбају мале сиве ћелије.

 

 

 

ЕВРОПА И ВАСКРС СРБИЈЕ 1804-1834  – Гргур Јакшић

 

Гргур Јакшић је класик српске историографије. За ову књигу добио је награду Француске академије 1907, кад је први пут објављена у Паризу… Био је истраживач и зналац архивске грађе – турских, аустријских, француских и руских извора. Наша књига даје сликовит и документаран преглед пресудног периода српских устанака и дипломатских активности у којима настају темељи за обнову српске државе.

 

 

 

ПОВРАТАК ЖИВИХ ДЕДПУЛА – КАЛЕН БАН

 

КО ЋЕ КОГА

АКО НЕ СВОЈ СВОГА…

У Ноћи живих Дедпула, стрипу који сте сто посто купили и у њему с гађењем уживали, испричана је прича о томе како се Лајави Стрелац нашао усред зомби апокалипсе. На крају је наш јунак нашао нешто налик на „лек“ за ту језиву пошаст – сваки зомби који поједе Дедпула претвара се… у новог Дедпула. И онда су сви живели срећно заувек? Јес’, како да не.

Кален Бан се враћа у пуној форми и са сјајном Ник Вирелом нас опомиње да разуларене хорде Дедпула могу бити и горе од ходајућих лешева вазда гладних меса…

 

ШКОЛА ЗА ВУКОВЕ

 

Почиње школска година. Вучкови родитељи радују се што ће њихов син научити да завија, да се туче и да се усвињи кад једе… што све, уосталом, раде сви мали вукови! А Вучко машта о једној сасвим другачијој школи.

За пријемни испит у школи за вукове потребно је умети потући се. Што више мљацкати и умусавити се док једеш, бацајући остатке на под. Вређати друге. Кињити мање и слабије од себе. Ма, кињити све око себе. Школа за вукове учи мале вукове како да буду неваспитани, а у вучјем свету то је веома цењена особина.

Наш Вучко не жели да буде неваспитан. Не жели да се туче, мљацка, вређа друге. Жели да научи да пише, како би писао писма баки и деки с којима се не виђа често. Жели да научи да рачуна и друге занимљиве ствари о свету.

Родитељи, као и већина, имају од њега очекивања. А јединац их није испунио. Разочарани су. А онда Вучко почиње да им чита сликовнице пред спавање.

Књига за уживање у догодовштинама бунтовног вучића, о значају образовања и лепих манира у животу сваког детета. Пардон, вука.