Изборник Затворити

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ У ГРАДСКОЈ КЊИЖАРИ

 

Светски дан књиге и ауторских права обележава се од 1995. године сваког 23. априла. На овај дан желимо да вам укажемо на то колико је књига значајна.

Књига је најбољи пријатељ, највећи извор знања, инспирација, забава. Уз књиге обогаћујемо вокабулар, постајемо емоционално интелигентнији, добијамо нове идеје и погледе на свет.

Градскa књижарa (Омладинска 59) има око десет хиљада наслова, међу којима се може наћи белетристика свих жанрова, књиге класичних српских и светских писаца, књиге из области психологије, религије, науке, енциклопедије, атласи… Велики је избор књига за децу, а већ дуго траје акција на одређене наслове.

Данас имамо неколико занимљивих предлога за читање, а ви свратите и одаберите оно што вам се највише допада. 🙂

БЛЕДИ ОБРИСИ БРДА КАЗУО ИШИГУРО

Дебитантски роман нобеловца Казуа Ишигура поставља темеље свим елементима његове поетике из наредних шест романа због којих је постао толико слављен писац: сведен, елиптичан стил, беспрекорно уобличена реченица, комплексна, слојевита карактеризација ликова и, наравно, сећање (и његова непоузданост) као централни мотив целокупног Ишигуровог дела.

ДАМИН ГАМБИТ – ВОЛТЕР ТЕВИС

Када је са осам година завршила у сиротишту, чинило се да је Бет Хармон предодређена за судбину сиву и безличну попут одеће коју је носила. Све док не одигра прву партију шаха. Њен генијални таленат одмах је очигледан – док игра, чула јој се изоштравају, јасније размишља, и први пут осећа да има контролу над својим животом. Бет постаје све боља, а гламурозни и узбудљиви турнири пружају јој наду да је чека другачија будућност на табли са шездесет четири поља у црно-белом свету. Али тај свет замршен је као и њени потези, и иако делује мирно и углађено, крије вулкане страсти и опасности, и у њему су дозвољене најподмуклије сплетке.

ДИМИТРИЈЕ НАСТИЋ – ЦАРИГРАДСКЕ ШЕТЊЕ

Магија Инстанбула отвара се као закључана ризница радозналом путнику који зна где да скрене и шта тражи. Далеко од уобичајених клишеа и уходаних стаза, Цариградске шетње посвећују се тајновитим или слабо познатим детаљима поред којих пролазимо несвесни њиховог смисла и значаја.

До неких најбоље чуваних тајни, скривених посластица за истраживаче, долази се необично лако, споредним улицама од Султанахмета наниже, где вас калдрмом воде мачке и рекламе поред оронулих османлијских кућа и дућана, чајџиница или тезги са цеђеним наром.

МЕБИЈУС КОЛЕКЦИЈА 3 – ЖАН ЖИРО МЕБИЈУС

Колекција Мебијусових радова, од најранијих до оних позних, од илустрација, слика, кратких прича, скица, личних бележака и реклама, па до значајних дужих дела, концепцијски је урађена према најновијем интегралном издању француске куће Иманоид асосије. При томе је коришћен употпуњен материјал, због чега је збирка свеобухватнија и ексклузивнија.

Десет његових дела сакупљено је у пет томова, чији је садржај тематски а не хронолошки повезан у целине. Посебну вредност дају јој изузетни пратећи текстови највећих познавалаца Мебијусовог рада, који ово издање чине јединственим на нашим просторима.

ПЕТРОНЕЛА ЈАБУЧИЦА: ЗАЧАРАНА ВОДЕНИЦА – САБИНА ШТЕДИНГ

Петронела Јабучица је чаробница. Јабучна чаробница. Живи у правој јабуци. Лечи бубе, мири јабучуљке и лети на јеленку. Ужива у миру свог врта. Кад пожели да порасте на људску величину, може и то. Само не жели. Не жели да се меша с људима, не жели да им буде видљива, јер људи нису увек били добри према невидљивим станарима врта.

Једног дана, у стару воденичарову кућу одакле је успешно отерала претходног станара, усељава се породица Комисброт. Леа и Лав су радознали близанци којима неће требати дуго да открију да врт крије тајну…

АКЦИЈА 

ТРЧИ КОЛИКО ТЕ НОГЕ НОСЕ – ЏЕЈМС ПАТЕРСОН

Прорачунати убица који себе назива Учитељем окомио се на Њујорк, убијајући његове моћне и арогантне житеље. У његове потенцијалне „ученике” спадају сви – од девојке која брбља мобилним телефоном до умишљених градских богаташа. Његова порука је јасна: припазите на своје манире, или сносите последице! Некима се чини да богати коначно добијају оно што заслужују. За Њујоршку елиту почиње кошмар.

САШЕЊКА – САЈМОН СИБАГ МОНТЕФЈОРЕ

Зима је 1916. године, Санкт Петербург је обелео од шкрипутавог снега, одзвањају прапорци на саоницама под оловним небом; царски град злокобно јечи огрезао у пороке, срља у неизвесну судбину. У широкој градској улици надомак Неве, у великој лепој кући, живи Сашењка, крупноока одважна девојка, која је одлучила да раскош свог дома замени неизвесном будућноћшу. Заражена заносом потлачених, Сашењка је одбацила декадентан живот своје имућне породице, свим срцем и душом посветивши се револуцији. Али земља страха коју је изградила са својим друговима не прашта несмотрену љубав, а моћ удружена с повређеном сујетом незаустављива је и слепа сила. Потресна прича о идеалима и жртвама, о љубави и издаји, о заводљивости бољшевизма који је своје жртве регрутовао и из оних класа које је наумио да затре. Сашењка је фиктиван лик, али и парадигма безазлене, заведене младости, изгубљене генерације једног од најокрутнијих периода у људској историји.

КРАЉ ЖАБАЦ – АНА ГРИГОРЈЕВ

Некада давно, у далеком краљевству, живео је мудар и праведан краљ којег је народ много волео и поштовао. Имао је шест прелепих кћери, али најмлађа је била тако лепа да јој се и само сунце дивило кад год би је обасјало. Љупка и мила, ведре нарави, најмлађа принцеза је била очева мезимица…