Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У МАЈУ

ЉУБАВ У ТОСКАНИ – МИЛОШ ЦРЊАНСКИ

 

Љубав у Тоскани Милоша Црњанског представља прекретницу у српском путопису. Лиризам с којим аутор приказује пределе Тоскане досеже границе у којима се читалац осећа као да је све то већ негде видео, осетио, додирнуо… Толико љубави, уметности, културе, предела, боја, мириса, изазивају у човеку осећање које сва астрална путовања чини стварним и опипљивим.

 

Снагом свог израза Црњански представља Тоскану на два идентична плана, али из различитих углова, од којих је један директно условљен посматрањем, док је други ослоњен на културноисторијске чињенице. Заводљива проза овог путописа ненаметљиво везује и увлачи читаоца у своје скривене лагуме, у којима се осећа прави дах италијанског ваздуха, наводећи га да пожели да крене стопама Црњанског, од предела до предела, од места до места, ка Фиренци, Пизи, Сијени, Перуђи… Јер једино се тако и може осетити Љубав у Тоскани – непрестано читајући и непрестано путујући.

 

 

 

УМЕЋЕ РАТОВАЊА –  СУН ЦУ

Сун Цуова књига   Умеће ратовања, је једно од најзначајнијих класичних кинеских дела.

Ова књига не садржи ни једну застарелу максиму или нејасно упутство. Најбоље је победити без борбе, рекао је Сун Цу. За њега је рат био саставни део живота.

Пажљиво прочитајте ову књигу, и све савремене књиге које говоре о управљању државом више вам се неће чинити достојне пажње.

За Умеће ратовања може се метафорички рећи да је то срж војне теорије швајцарске армије – дело које нуди различито оружје за било коју ситуацију, али је његова главна поуканајбоље је победити без борбе”. У збијеном паковању пронаћи ћете сажете погледе о ресурсима, лукавству, мотиву зараде, фелксибилности, интегритету, тајновитости, брзини, позиционирању, изненађењу, обмани, манипулацији, одговорности, практичности.

 

 

srneca ledja

СРНЕЋА ЛЕЂА – АНА МАРИЈА ГРБИЋ

Шта чини нечији живот вредним приповедања? Необичност. У реду, такав одговор је саморазумљив, уобичајен, предвидљив, очекиван… Да би се приповедало о било чему, регуларни поредак тог  „било чега” мора бити поремећен, ишчашен,  „испао из зглоба”. Мора се, дакле, причом потврдити његова нерегуларност, и ту прилику није пропустио ниједан писац откад је света и века, и сврбљиве потребе да се људске мисли скрасе на папиру, у некаквој вражијој форми.

 

Али, шта са обичношћу? Како о њој приповедати? Како учинити јунацима (ако је то добар појам, јер ту никаквог „јунаштва” нема) оне који се ни по чему не издвајају, оне који не привлаче ничију пажњу него чаме у својим малим, анонимним животима, авај, тако налик животу сваког од нас? (Михајло Пантић)

 

АВАНТУРЕ ХАКЛБЕРИ ФИНА – МАРК ТВЕН

 

Марк Твен (1835-1910) објавио је 1884. Авантуре Хаклбери Фина, највећи амерички роман XIX века, који је и касније (до појаве Селинџеровог Ловца у житу) котиран као најбоља књига икад написана у Америци.

Многи амерички писци (међу којима Фокнер, Хемингвеј, Селинџер, Мајлер, Вонегат, сматрају овај роман бескрајним извором надахнућа за своја дела. Хаклбери Фин је и данас жив и савремен као и кад се појавио, и не престаје да одушевљава читаоце свих генерација широм света. Ово издање опремљено је цртежима Е. В. Кембла, из првог америчког издања.

 

 

 

ШКОЛА ЗА ВУКОВЕ – КАРОЛИН РОК

Почиње школска година. Вучкови родитељи радују се што ће њихов син научити да завија, да се туче и да се усвињи кад једе… што све, уосталом, раде сви мали вукови! А Вучко машта о једној сасвим другачијој школи.

За пријемни испит у школи за вукове потребно је умети потући се. Што више мљацкати и умусавити се док једеш, бацајући остатке на под. Вређати друге. Кињити мање и слабије од себе. Ма, кињити све око себе. Школа за вукове учи мале вукове како да буду неваспитани, а у вучјем свету то је веома цењена особина.

Наш Вучко не жели да буде неваспитан. Не жели да се туче, мљацка, вређа друге. Жели да научи да пише, како би писао писма баки и деки с којима се не виђа често. Жели да научи да рачуна и друге занимљиве ствари о свету.

Родитељи, као и већина, имају од њега очекивања. А јединац их није испунио. Разочарани су. А онда Вучко почиње да им чита сликовнице пред спавање.

Књига за уживање у догодовштинама бунтовног вучића, о значају образовања и лепих манира у животу сваког детета. Пардон, вука.