Изборник Затворити

ОТВОРЕНА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА О РУДАРИМА ИБАРСКИХ РУДНИКА

У оквиру манифестације „Музеји за 10” у галерији Културног центра у Рибници отворена је мултимедијална изложба „Хлеб са седам кора – 400 метара испод земље” аутора Животе Јевтића.

На изложби су приказани делови рударске опреме, фотографије и видео записи настали пре десет година у јами  „Јарандо” у Ибарским рудницима.

Изложбу је отворио Милош Милишић, помоћник градоначелника за културне манифестације, истичући да само одважни и истински храбри људи могу ући у Земљину утробу и, далеко од дневне светлости и људи, у њој копати угаљ – црно злато.

„Другу храброст испољава аутор ових фотографија Живота Јевтић. Њега су под земљом чекала рударска искушења, али рука му није задрхтала, зато што није дрхтало ни његово срце док је овековечавао копаче угља Ибарских рудника. Јасно се на овим фотографијама види да су рудари и Јевтић били браћа тамо где престаје све да важи осим солидарности и бриге за најближег до себе. Сви рудари света су браћа по „хлебу од седам кора”, а тај хлеб са њима, под земљом, ломио је и Живота Јевтић.”

Велико нам је задовољство што су отварању изложбе присуствовали и рудари Ибарских рудника. У њихово име посетиоцима се обратио Горан Николић, који је цео свој радни век провео у овим рудницима.

„Захваљујемо се Животи на овим прелепим фотографијама и на томе што је наш црни живот из јаме приказао на светлости дана, како би људи видели у каквим условима рудари раде. У време када су фотографије настале, ми смо често били у штрајку. Рудник је био пред затварањем. Живота Јевтић и Ратко Бечки са РТС-а били су с нама 400 метара испод земље како би забележили све ово што сада можете да видите. Нисмо смели да снимамо у најтежим деловима јаме због велике концентрације метана.”

Посетиоцима се обратио и аутор изложбе објаснивши како је дошао на идеју да направи баш овакву изложбу. Каже да је за то заслужна и актуелна пандемија.

„Седећи код куће, у изолацији, прегледао сам старе снимке и фотографије и јавила се мисао о изложби. У томе ме је подржао и Културни центар. Ова изложба биће отворена и у Београду, Врњачкој Бањи, Крушевцу, а на Дан рудара, 6. августа, биће постављена испред окна Ибарских рудника. Након приказивања у градовима у Србији, фотографије ће бити поклоњене руднику.”

На крају програма Милош Милишић је прочитао песму коју је написао специјално за ову прилику.

Изложба ће бити отворена радним данима до 25. маја, а галерија ће у Ноћи музеја, 15. маја,  радити од 12 до 22 сата.