Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ЈУНУ

ПРВО ЛИЦЕ ЈЕДНИНЕ – ХАРУКИ МУРАКАМИ

„Мураками опет пише у првом лицу једнине. У тематски потпуно различитим причама читаоци ће препознати моделе и ликова и ситуација из његових претходних романа и прича (уз носталгична и сетна присећања на младалачке љубави и доживљаје, и неизбежне – бејзбол, Битлсе, џез, Шумана…). За разлику од две есејистичке књиге у којима је писао о себи у исповедном тону, овде су лични догађаји заогрнути фикцијом, с јасном намером да читалац не може да одреди где је граница фиктивног и реалног. На том трагу, Мураками тематизује, али и релативизује и друге супротности: успех – неуспех, победа – пораз, лепо – ружно, срећа – несрећа. Стога, ова збирка прича није аутопортретисање у форми фикције, већ је, поред осталог, стављање у фокус појмова који очигледно у овој зрелој фази живота и стваралаштва опседају једног од најчитанијих писаца на свету: несталност смисла (у књижевности и животу) и идентитета. Овом темом се бави на моменте и самоиронијски, уз критику оних који претендују да неупитно знају шта је писац хтео да каже и ко је тај писац, јер ми сви живимо „у простору између маске и правог лица“, с тим што је код неког тај простор ужи, а код неког шири. Па чак и оно најважније – љубав, као „гориво које нам је неопходно да бисмо даље живели“, најлепше је кад о неком понешто не знамо, или кад мајмун из Шинагаве украде нечији идентитет, тако да та особа заборави и своје име.”Јасна Новаков Сибиновић

 

ЗАМАЛЕК – ДЕЈАН ТИАГО-СТАНКОВИЋ

„Замалек је роман који вам се у првом тренутку чини као путопис пун описа чудних обичаја, лексикон егзотичних појмова или некакав уврнути бедекер о Египту. А онда, мало-помало, из новооткривених делова историје те земље и сјајног описа менталитета њених становника почиње да израња прича. Она се, као понорница која је у почетку хучала негде у дубини, у свој својој снази најзад појављује на светлости дана, са својим јунацима, њиховим необичним појавама и занимљивим биографијама. Та прича постаје заводљива, напета и дирљива, да би се на крају улила у океан успомена. Ако је о Александрији најбољу белешку направио Лоренс Дарел, онда је, на сличан начин, кроз узбудљиве судбине својих јунака и необичне тренутке из њихових живота у кварту Замалек, Дејан Тиаго-Станковић овековечио Каиро.“ Горан Марковић

 

 

 

 

STRANGER THINGS: ТАМА НА РУБУ ГРАДА – АДАМ КРИСТОФЕР

Хокинс, Божић 1984.
Шеф полиције Џим Хопер одувек је мрзео овај дан у години: превише је болних успомена, превише је тешка самоћа. Међутим, сада се све променило. Сада је са њим Једанаест, а он жели да јој пружи мир и заштиту, као сваки добар отац. Али његова усвојена ћерка има другачије планове. У подруму је пронашла кутију пуну докумената, фотографија и непознатих имена, и нема намеру да га остави на миру док јој све не исприча. Сву истину коју је он изабрао да заборави, тајна врата у њену прошлост.
Иако би се радије суочио са хордом Демогоргона него причао о својој прошлости, Хопер зна да више не може да пориче истину. И тако почиње прича о инциденту у Њујорку – о његовом последњем великом случају пре него што се све променило…
Њујорк, лето 1977.
Вративши се из Вијетнама, Хопер је успео да изгради нови живот. Има породицу коју обожава и посао детектива у Одељењу за убиства у Њујоршкој полицији. Након што се сумњиви федерални агенти изненада појаве и одузму досијее од низу бруталних нерешених убистава, Хопер узима ствар у своје руке, стављајући све на коцку.
Баш када је на корак од решења случаја, град остаје без струје, а он тоне у најдубљи мрак са којим се икада суочио.

ДРАКУЛА – ЖОРЖ БЕС, стрип

Готско ремек-дело мрачне, вечне лепоте…

Прича о бесмртном вампиру и сама је постала бесмртна. Знамо је из фолклора и митова, из славног романа Брема Стокера и бројних филмских адаптација, и никад нам је није доста. Француски аутор Жорж Бес нуди своју визију популарне легенде, трудећи се, притом, да остане што вернији Стокеровом оригиналу.

Чувен по изузетном цртачком умећу, он бира црно-белу технику како би додатно истакао снагу своје линије и делу дао прикладну атмосферу језе и ужаса, пратећи причу о Џонатану Харкеру, Мини, професору Ван Хелсингу и другима који су се, стицајем разних околности, сусрели са дијаболичним створењем, носфератуом, познатим као Влад III Цепеш, односно гроф Дракула. Бесов Дракула представља дело виртуоза, у ком се јасно види да је његов аутор један од најбољих стрипских уметника данашњице.

 

МОЈА ПРВА БИБЛИОТЕКА – ЖИВОТИЊЕ

„Моја прва библиотека: Животиње” садржи осам тврдокартонираних књижица са јасним, једноставним фотографијама из свакодневног живота. Малишани ће се забављати док препознају и именују животиње, на тај начин учећи прве речи.