Изборник Затворити

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МЕЂУ СВОЈИМА”

У галерији Културног центра у Рибници отворена  je изложба  „Међу својима” уметника Владимира Ивановића. На конкурсу за Годишњу изложбу младих ликовних стваралаца, коју организује Културни центар, Ивановић је освојио прво место 2019. године.

На отварању је говорио историчар уметности Слободан Јелић, члан уметничког савета галерије Културног центра.

„Изложбом  „Међу својима” наш уметник износи мноштво сопствених сучељавања несвесног и чулног сазнања, којима објашњава свој „микро свет“, тежећи да у оквиру њега упозна и себе. У овоме му помаже откриће сопствене уметничке комуникације, у коју нас уводи користећи нове поетске контексте за познате и измаштане, рационалне и ирационалне појмове. У објашњењу портретисаних, примењена је вишеслојна психоаналитичка метода, коју уметник прихвата и у улози сопственог пројектовања.

Симболи на сликама су или уметникова открића у свету интиме портретисаних, или додељени облик којим уметник објашњава лик или се везује за њега.”

Јелић је истакао да је Владимир Ивановић у својим уметничким трагањима  упознао и методе Ервина Панофског, као и достигнућа епистемолога која су га још више охрабрила у тежњи за померањем емотивних и ирационалних граница сопственог духа.

Аутор изложбе се обратио посетиоцима казивањем песме „Међу својима” Владислава Петковића Диса.

Владимир Ивановић је рођен 1995. године. Завршио је Уметничку школу у Краљеву, а затим основне академске студије на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, на одсеку за зидно сликарство у класи професора Жељка Ђуровића.

Мастер студије је завршио на истом факултету под менторством професорке Милице Антонијевић.

Члан  је Удружења ликовних уметника Србије од јануара 2021.

Ово је његова прва самостална изложба и биће отворена до 8. јуна 2021.