Изборник Затворити

ОДРЖАН ПРОГРАМ  „ВАЗДУХ ЗА ПЕВАЊЕ”

Трећег дана Фестивала уметности  „Маглич” у дворишту Француске куће одржан је поетско-музички  програм под називом  „Ваздух за певање”. У програму су учествовали писац Драган Јовановић Данилов из Пожеге, оперска певачица Јана Крижак и пијаниста Петар Илић. Модератор је био књижевник Дејан Алексић.

Осим што је читао своју поезију, Данилов је представио нову књигу „Живети у малим градовима”, објављену на дан одржавања програма. То је књига есеја, кратких записа, и како сам писац каже, на неки начин његова најинтимнија књига.

„Данас се поезија не чита тако што узмете књигу па читате уз лампу, већ се говори људима. Залажем се за култ људског гласа и читања поезије. То је најбољи начин да поезија живи. Људи воле да чују песника како говори своју поезију, јер се гласом преноси оно што смо хтели да кажемо.”

Даанилов пише аутопоетичке текстове о свом раду, тако да се у новој књизи налазе есеји о  најразличитијим темама, о животу у малим градовима, Београду, о животињама које су заступљене у његовој поезији…

У музичком делу програма, Јана Крижак и Петар Илић извели су композције Станислава Биничког, Јосифа Маринковића, Милана Пребанде и Константина Бабића.