Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ЈУЛУ

 ГОСПОДАР ГРЕХА – СИНИША КОВАЧЕВИЋ

Роман ,,Господар греха” Синиша Ковачевић смешта на егзотични Кавказ, у измишљену земљу Егирију насталу распадом Совјетског Савеза, у мушки манастир. Зашто се прича не дешава у неком српском манастиру, након Ковачевићевих искустава са драмом ,,Свети Сава” није тешко закључити, нарочито ако се у обзир узме чињеница да је прича апсолутно и потпуно могућа и овде, дакле, она је потпуно српска, али се може са лакоћом сместити и у било који руски, језуитски или будистички манастир.

Прича тек од свог појединачног полазишта, бавећи се судбинама игумана Варте и младог сликара Илије, који ничији и ниоткуда стиже у манастир Светог Ираклија Чудотворца, долази до нивоа потпуне општости и апсолутног разумевања, без обзира на географску ширину, менталитетску, политичку или религијску посебност. Невини и наивни младић стицајем околности упашће у тамновилајетски простор зла и греха, које игуман Варта свесно скупља под свој кров, да би остале манастире у својој отаџбини поштедео смртних грехова, и њихових протагониста, рачунајући, погрешно, да је боље да су под истим кровом и да имају једног газду и господара. Прекасно ће разумети да гресима њихових власника, а ни њима самима, није он газдовао и господарио, него да им је служио.

ХИНДУИЗАМ: МНОГО БУКЕ ОКО ТОГ ЈЕДНОГ, МИЛИЦА БАКИЋ-ХАЈДЕН

 Изврстан, проблемски, али и историјски увод у хиндуизам, у којем се на обухватан и кохерентан начин разматрају сви битни конститутивни елементи ове велике светске религије. Такав приступ је доиста реткост у индологији, а у нас га (са изузетком, можда, Чедомила Вељачића) још није применио ниједан аутор, укључујући не само Србију него и бившу Југославију. Милица Бакић – Хајден је објективна, поуздана, одговорна и софистицирана у својим анализама и приказима различитих аспеката хиндуизма. Овој књизи ће се читалац враћати као некој малој, али поузданој, енциклопедији сваки пут кад треба да разјасни неки од појмова везаних за хиндуизам.

РАЈСКИ ВОДОСКОЦИ АРТУР Ч. КЛАРК

У XXII веку, остарели инжењер Ванемар Морган задужен је за највеће техничко достигнуће у историји човечанства – да направи свемирски лифт између сателита у геостационарној орбити и острва Тапробана у Индијском океану. Раздаљина коју лифт треба да повеже је 36.000 километара. Али пре него што обави задатак, Ванемар ће морати да реши хиљаде техничких и економских проблема, уз све веће политичке и религиозне тензије у вези са тим сложеним и важним подухватом. А онда, попут божанског гнева, несрећа заробљава тим истраживача у малој просторији на самом дну још незавршеног лифта, шест стотина километара изнад Земљине површине.

ЖУТИ КОЛАЧ С ВИШЊАМА

 Да ли сте некада правили жути колач с вишњама? Јесте ли га бар пробали? Уколико јесте – а посебно ако нисте – слободно завирите у  ,,Мали врт” и откријте како је протекао Дан жутог колача с вишњама у једном необичном вртићу.

МАЛЦИ – СВЕТСКА ПАПАЗЈАНИЈА

 Прво су освојили срца гледалаца у филму „Грозни ја“, затим су то поновили у „Грозни ја 2“, а онда су чак добили свој дугометражни филм – међутим, то им није било доста! Малци, ти омиљени цртани ликови с великог платна, своје вратоломије преселили су на папир, у ове стрипске авантуре без премца, и тако наставили да увесељавају и засмејавају свет.

Сви волимо њихов полуразумљив говор, њихове неспретне шале, њихову простодушност и жељу да учине нешто добро (што се најчешће завршава хаосом) и у овим кратким, динамитним скечевима, који се протежу кроз време и преко читавог глобуса, читаоци свих узраста уживаће у маштовитим враголијама живахне жуте дружине.