Изборник Затворити

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ СЕ ОКУПИЛИ У РИБНИЦИ

У Културном центру у Рибници одржана је шеста Смотра народног стваралаштва. Ове године смотра је имала ревијални карактер. Програм је водио професор Радослав Премовић, који је истако да посебно радује чињеница што су у програму учествовале и младе певачке групе, јер су ти млади људи будући прегаоци и прави чувари наше културе и традиције.

Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра, изразила је велико задовољство што се, након прошлогодишње паузе због епидемије, успешно одржала манифестација која чува од заборава нашу културу, оно што ми јесмо и што је суштина нашег бића. Истакла је да  народ који заборави своју прошлост, нема право ни на будућност.

Певачка група „Етна” КУД-а „Царза” из Апатина била је први пут гост на манифестацији у Краљеву. Групу чине младе девојке које осим песама карактеристичних за подручје Србије, изводе песме и из Лике и Баније.

Још једна млада група дошла је из Опланића.

„Ми негујемо и чувамо оно што су наши стари започели. Свим срцем смо се трудили да мотивишемо младе да се прикључе групи и некако смо успели у томе. Волимо да се дружимо, да путујемо, да упознајемо обичаје широм Србије“, каже Младен Михајловић.

Радионицу дубореза водио је Добривој Радојчић, који се за овај занат заинтересовао још у детињству.

„Нема цивилизације у којој није заступљен дуборез. Дрво је материјал који је доступан, релативно лак за обраду, топао и племенит. У Европи је најпознатији барокни дуборез. Код нас је највише заживео византијски, који је мање китњаст, али на свој начин посебан. У питању је плићи дуборез и има симболику.”

Домаћин Смотре народног стваралаштва била је Певачка група „Рибница” која је освајала награде на свим такмичењима у Србији и региону. У Новом Горажду су ове године добили посебно признање – Саборско писмо, као троструки победници сабора.