Изборник Затворити

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЉУБАВ У ХАЛДЕРНУ”

Књига изабраних песама „Љубав у Халдерну” песника Ивана Новчића представљена је у дворишту Француске куће. У програму су, осим аутора, учествовали др Владимир Коларић, др Бошко Миловановић и песник и уредник Александар Марић. Књигу је објавила издавачка кућа  „Поетикум” из Краљева.

Књижевно вече, које је било подељено на три сегмента, отворио је др Бошко Миловановић казивањем поеме„Ситан кавез”.

Први део програма чинила је рана фаза песниковог стварања, песме које су настајале у периоду од 2003. до 2015, док каснију фазу чине песме настале у последњих пет година. У трећем делу, публика је имала прилику да чује песме из новог рукописа  „Бестијариј”. Стихове је читао аутор.

О Новчићевом стваралаштву говорио је др Владимир Коларић истакавши да је Иван аутор који не  пише зато што хоће да буде писац, јер је то данас можда ствар престижа, нереализованих амбиција или неких комплекса, већ је писац који пише из врло озбиљних егзистенцијалних разлога.

„Новчић описује рат и врло карактеристичне догађаје где се осећа време, мирис шверцованог бензина, бувљака из деведесетих.. .Књига говори о рушевинама једног света, али се истовремено подразумева и један нови почетак.”

У опширној анализи, Коларић је нагласио да Новчићева поезија није сува и мртва, већ да  делује на читаоца.

„Слажем се са Владимиром да је Иванова поезија жива  и да ће наћи места на говорницама. Он приказује читав живот једног савременог човека у транзицији, који зна шта је вредно, шта је оставио, где је отишао, шта је оно за чим је жудео и шта је оно што је затекао овде”, рекао је др Бошко Миловановић.