Изборник Затворити

ФЕСТИВАЛ СЛОБОДНА ЗОНА ОД  9. ДО 12. АВГУСТА

У дворишту Француске куће од 9. до 12. августа приказиваћемо филмове са фестивала Слободна Зона. Пројекције  почињу у 20 часова. Улаз је бесплатан!

 

UNDINE, 9. АВГУСТ

 

Главна јунакиња филма, Ундине, коју игра млада звезда европског филма Пола Бир, је историчарка која ради као кустоскиња у једном од музеја у Берлину. Нестварно лепа, зна све о Хумболт Форуму, а начин на који износи своје знање о историји града који је изграђен на мочвари посетиоцима музеја је колико професионалан, толико и грациозан. Њена стара љубав Јоханес одлази, и цео њен свет се распада. Дани пролазе, а њен поглед док држи презентације лута према дворишном кафеу тражећи да ли је он и даље ту…или је још увек ту…или је опет ту. Сасвим случајно упознаје Кристофа, рониоца који ради на подводним истраживањима. Заљубљује се у њега и чини се да нови живот за њу тек почиње. Пола Бир је освојила Сребрног медведа на Берлиналу 2020. године за најбољу женску улогу.

ЈАЛДА – НОЋ ЗА ОПРОШТАЈ, 10. АВГУСТ

У Ирану ТВ ријалити може да замени правду, ако Бог да! Маријам је двадесетдвогодишњакиња осуђена на смрт због убиства свог мужа, шездесетпетогодишњег Насера. С обзиром на то да је казна већ изречена, једино ко може да јој помогне је Мона, ћерка убијеног, са којом Маријам мора да учествује у ријалити програму, као и број гласова за опрост који освоји од публике. Овај шоу снима се током Јалде, ноћи предвиђене за опрост која је уједно и зимска краткодневица, веома важна и поштована у иранској култури. Филм је снимљен на основу истинитих прича у којима ТВ студио служи као судница и место за правду. У овој драми, Маријам је та која мора да моли за опрост и живот.

СУНЕ – ДЕЧАК ЗА СВЕ, 11. АВГУСТ

 Суне жели да иде на пут, и то не било који пут, већ школско путовање са Софи у коју је већ дуго заљубљен. То исто жели и она и њих двоје се радују прилици која им се пружила. Суне изненада схвата да је венчање његовог деде истог викенда кад и путовање. А како да га пропусти када му је дека уједно и најбољи пријатељ и када је позван да баш он буде кум на том венчању? Пошто не може да се одлучи за једну од тих варијанти, Суне бира – обе. Или нешто између. Добро дошли у породицу Андерсон још једном.

ЛЕПШИ СВЕТ, 12. АВГУСТ

Како треба да изгледа добар и успешан живот? Да ли је другачији начин живота уопште могућ? Ово је филм који трага за одговорима на ова питања. Резултат је прича о перспективама без страха, о повезаности у музици, природи и друштву, о људима са различитим идејама, али са једним великим, заједничким циљем: одрживим и лепшим светом. Редитељ Ервин Вагенхофер трага за лепотом и добротом и приказује људе који стварају нешто иновативно и корисно: жене без образовања које граде соларне панеле по селима широм света; визионари који пуста поља трансформишу у нове зелене оазе; шумар који развија изградњу најздравијих кућа у свету; духовни вођа са својим несташним и суштинским порукама и његова сестра са Тибета са огромним срцем за младе; млади џез трио, пијаниста… Овај филм их све спаја. Да ли ће на крају све бити у реду? Да, на крају све може испасти како треба.