Изборник Затворити

ЗЛАТНИ ХАРМОНИКАШИ НА КОНЦЕРТУ У КРАЉЕВУ

У организацији Културног центра „Рибница” Краљево, на Тргу српских ратника одржан је дуго очекивани заједнички наступ истакнутих инструменталних солиста, композитора, музичких педагога и виртуоза на хармоникама – Владе Пановића, Мише Мијатовића и Александра Софронијевића.

Рођени Краљевчани, настављачи краљевачке лозе врсних хармоникаша, наступили су у пратњи Народног оркестра Владе Пановића, под управом виолинисте Бојана Павловића, и Оркестра Николе Пековића.

Концерт је почео заједничким наступом оба оркестра, а затим су се са бине чуле неке од најпознатијих песама Предрага Живковића Тозовца. Део програма био је посвећен и Првој хармоници Југославије, великом уметнику из Краљева – Новици Неговановићу. Наступио је његов син, солиста на хармоници Новица Неговановић млађи.

Композиторски рад тројице виртуоза представили су вокални солисти Даница Крстић, Александар Тирнанић, Јован Михаљица и Новак Станковић. Пред краљевачком публиком, са својим педагозима, наступили су и млади хармоникаши Михаило Остојић, Филип Миладиновић и Милан Малиновић.

Српску традиционалну музику одевену у сасвим ново и несвакидашње рухо, извео је Никола Пековић са својим оркестром. Спајањем наизглед неспојивог, народне и класичне музике, добијен је егзотичан звук који на савремен начин уједињује прошлост и будућност.

Специјална гошћа била је Снежана Ђуришић, истакнута вокална солисткиња, омиљена код многобројне публике и призната од стручне јавности, рођена Краљевчанка.

Из Краљева је синоћ послата слика да су хармоника и музика један од највећих брендова овог града.