Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У СЕПТЕМБРУ

ЈА САМ ПОНОР – ДОНАТО КАРИЗИ

Тачно је десет до пет ујутру. Још је мрак. Језеро се назире на хоризонту: дугачка графитна линија, црна и сребрнаста. Човек који чисти спрема се да започне дан, који ће провести тако што ће скупљати смеће. Њему то не пада тешко. Неко ипак мора да се прихвати тог незахвалног задатка, то је непромењиви закон живота. Зна да управо у ономе што људи бацају леже најскривеније тајне. И зна да их растумачи, и да их употреби, јер и сам крије једну тајну. Али не зна да ће се кроз само који сат његов пажљиво уређени живот окренути наглавачке. Човек који чисти, невидљив, само сенка на маргинама, биће у трену увучен у стварност једне девојчице. Опасност није само то да ће неко открити ко је он у ствари. Права опасност је, увек је и била, још откад је био дечак, да ће наљутити човека који се крије иза зелених врата. И има још нешто што човек који чисти не зна: неко га већ тражи.

 

 

 

МОЈЕ МНОГЕ ГОДИНЕ – АРТУР РУБИНШТАЈН

 

Распусни живот који сам водио, моја непрестана заокупљеност супротним полом, ноћи које сам проводио са својим интелектуалним пријатељима, позоришта, представе, укусни ручкови и вечере и, што је најгоре од свега, моја страсна опчињеност овим стварима, нису ми дозвољавали да се концентришем на рад. Припремао сам концерте користећи велики репертоар који сам акумулирао током година, али без потребе да свирам боље, не гледајући у текст, ослањајући се потпуно на своје добро памћење и вешто стечено знање о томе како да употребим неке бисеве да бих у публици изазвао одређени степен одушевљења. Укратко, нисам могао да се похвалим ни једним јединим делом које сам свирао потпуно верно и без неког техничког недостатка. Читаоцу који би могао да се ужасне од оваквог признања дугујем неколико речи објашњења. Мој истински велики таленат за музику и нарочит дар за клавир остали су нетакнути. Уз све страшне мане које сам управо споменуо, никада нисам одсвирао ниједно дело без дубоког осећања и дубоке љубави према њему, а када сам био надахнут (а то је велики дар небеса), ово осећање и љубав стизали су и до публике. Врло често, савршенство у сваком детаљу, до којег се долазило многим часовима озбиљног рада, остављало је публику хладном зато што је недостајала она права суштина значења музике.

 

 

СМРТНИ ИСХОД АТЛЕТСКИХ ПОВРЕДА – МИЛИЦА ВУЧКОВИЋ

 Снажна, искрена, поетична, али никако и патетична књига која расветљава комплексне системе манипулације и њихову суптилност. Милица Вучковић своју јунакињу потпуно деградира и огољава патријархалне обрасце у којима су жене научене да ћуте и трпе и верују да љубав треба и мора да боли.

 

 

 

 

ВЕОМА ВИСОКА ВЕШТИЦА – КАТАРИНА ЂУРИЋ

 Веома Висока Вештица прави дивне букете од жбуња и спрема веома укусне колаче, али није баш вешта у прављењу чаробних напитака. Једном јој је грешком неки тајни састојак залутао у медењаке. Када је грицнула један од њих, смањила се толико да је постала ситна попут печурке у трави…

 

 

 

 

 

КЊИГА О ДРВЕЋУ  – НАТАЛИ ТОРЏМАН

 

Како расте дрвеће? Чему служи корен? Која је улога цветова? Које дрвеће задржава лишће и током зиме? Шта је фотосинтеза?

Да ли се дрвеће међусобно споразумева?

Из ове књиге, написане на основу најновијих истраживања, сазнаћете све о задивљујућем свету дрвећа.

Књига се састоји из 5 поглавља:

Дрвеће, шта је то?

Како дрво расте?

Како се дрво рађа?

Шта све може дрвеће?

Величанствено дрвеће

Поглавља су обогаћена радионицама, квизовима, питалицама и играма запажања.