Изборник Затворити

ЏЕЗИБАР 2021 – ПРОГРАМ

Културни центар „Рибница” Краљево организује једанаести Интернационални џез фестивал  „Џезибар” 24. и 25. септембра 2021.

Првог дана фестивал се одржава у дворишту Француске куће. Програм отварају Милан Петровић квартет и Ксенија Кочетова. Квартет изводи инструменталне фaнк, блуз и џез  ауторске композиције Милана Петровића. Објавили су неколико албума и један су од најактивнијих бендова на српској блуз и џез сцени. Кочетова је крагујевачка  кантауторка. Са својим квинтетом је снимила албум It’s time for jazz, који је познат љубитељима овог музичког правца.

Следећи џез састав, који ће се представити краљевачкој публици, долази из Македоније. Музика Саша Поповског је музика чистих линија, закључених структура и бујне маште. Ритмички и мелодично, његова музика алудира на оријенталне обрасце, што га чини помало мистичним. Својом снажном сугестијом, захваљујући понављању одређених мотива, његова музика има ефекте из снова и кинематографске ефекте.

Прво фестивалско вече завршава се наступом Ирене Благојевић, наше познате флаутисткиње и џез певачице, која ће представити свој најновији албум „Перо”. Уз њу наступају Бојан Цвeтковић – клавир, Александар Цветковић – бубњеви, Милан Николић – контрабас и Љуба Паунић – саксофон.

Наредног дана програм ће се одржати на Тргу српских ратника где прво наступају Нада Павловић и The Mambo Stars.

Нада Павловић, светска дива препознатљивог гласа, у јавности важи за живу легенду џез и евергрин музике, која је својим гласом одушевљавала и светске званичнике и музичке звезде. Похвале за глас добила је и од чувене Арете Френклин.

The Mambo Stars чине најбољи београдски џез музичари уз аутентичне „латиносе“. Вокални солиста је Jose Felix Ceballos, познати венецуелански певач. Певачица Nidia Moya и перкусиониста Lazaro Del Toro Vega су са Кубе.

Након њих, наступа The Belgrade Dixieland Orchestra, oсмочлани састав, један од најпопуларнијих српских џез оркестара, који ове године слави велики јубилеј – двадесетогодишњицу свог уметничког рада. Од оснивања до данас остао је једини наш оркестар на подручју читавог Балкана који се континуирано и искључиво бави коренима џеза.

Фестивал затвара Васил Хаџиманов бенд. Василова идеја о комбиновању балканских традиционалних фолк ритмова и западних модерних музичких стилова (jazz, funk, rock, progressive, world music) у његовој музици је у потпуности аутентична и представља јединствен приступ џезу. Сва издања и музика овог бенда су у Србији проглашени за уметничка дела од културног значаја за ову земљу.

Обе фестивалске вечери програм почиње у 20 часова, а улаз је бесплатан.