Изборник Затворити

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА УМЕТНИЦЕ МАРТЕ ИВАНОВИЋ

У галерији Културног центра „Рибница“ Краљево отворена је изложба илустрација Марте Ивановић. Изложбу је отворио Слободан Јелић, историчар уметности и члан Савета галерије. Одржао је кратко предавање о настанку и развоју илустрације кроз векове.

„Зашто уметница у илустрацијама замењује полове главним јунацима – поп иконама дечје литературе? Зато што тако благим, поучним методом ставља на увид патријархалне разлике и предрасуде о половима. Прикладно одабрани начин комуникације упознаје дете са светом, не раметећи безбрижност детињства. На овај начин, ликовни поступак нас уводи у размишљање о равноправности полова, јасно истичући Фромову тезу да позитивне тежње ка једнакости полова не смеју да нас заведу, јер могу да стреме ка брисању разлика и тако мушкарце и жене учине истим, а не равноправним и различитим“, истакао је професор Јелић.

Прва уметност, са којом је наша уметница дошла у контакт, је дечја илустрација, која је на њу оставила снажан утисак. Отуда илустрације и на овој изложби.

„Због разних изрека попут „прво па мушко“, не желим да постоји равноправност, него једнакост, јер су разлике између мушкараца и жена прелепе. Тема изложбе није феминизам, већ проблеми које патријархат прави и мушкарцима, не само женама“, нагласила је Марта.

Ауторка је дала и осврт на своје студије и време када је волонтирала у школама са децом са посебним потребама, као и са децом без родитељског старања.

Изложба ће бити отворена до 5. октобра 2021.