Изборник Затворити

ЈЕДАНАЕСТИ ЏЕЗИБАР – ПРВО ВЕЧЕ

Протеклог викенда у Краљеву је одржан једанаести Интернационални џез фестивал “Џезибар”. Прве вечери у дворишту Француске куће наступали су Милан Петровић квартет и Ксенија Кочетова, Сашо Поповски трио из Македоније и Ирена Благојевић, поп-џез вокална солисткиња и флаутискиња из Београда.

Квартет Милана Петровића постоји већ десет година. Иза себе има шест издања и велики број наступа широм света. Почетком године изашла је компилација најбољих композиција, које су представили краљевачкој публици.

„Џез сцена у Србији много зависи од људи који хоће да се боре за њено очување. Битно је да у сваком граду постоји неко ко жели да пласира квалитетне садржаје и даје подршку младим музичарима”, рекао је Милан Петровић.

Са квартетом је наступала Ксенија Кочетова, која је истакла да из Краљева носи лепе успомене још из тинејџерских дана и да јој је драго што наступа на нашем фестивалу. Наредне године излази њен албум на српском и енглеском језику.

Трио из Македоније, у саставу Сашо Поповски, Иван Бејков и Александар Ванчовски,  представио је нов албум под називом Fallen land.

Сашо Поповски, гитариста и професор на Универзитету „Гоце Делчев” у Штипу, рекао је да и Македонија, као и Србија, има велики број младих и талентованих џез музичара, којима је потребна подршка у раду и да у томе велики удео има одсек на универзитету на коме је заспослен.

На крају вечери, публици се представила Ирена Благојевић. Њен први албум „Јутро без љубави” објављен је 2010. године, а 2016. изашао је албум „Блистави град”. Почетком ове године светлост дана угледао је трећи албум под називом „Перо”. На репертоару су биле  композиције са сва три издања. Њена музика је џез са елементима поп, соул и фанк музике на српском језику.