Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ОКТОБРУ

ФРАГМЕНТИ ВРЕМЕНА Џон Банвил

Из пера Џона Банвила, аутора романа Море, за који је добио престижну Букерову награду, стижу живописне успомене на даблинске догађаје, смештене на међи фактографије и фикције.

Рођен у малом, од ирске престонице незнатно удаљеном граду, јунак ове приче се са Даблином први пут упознаје као дете – са искреним и непатвореним одушевљењем. Премда му је, као пунолетном младићу, коначно пресељење у град донело и понеко разочарање, опчињеност њиме не јењава. Водећи читаоца даблинским улицама, аутор ових псеудомемоара ужива у историји културе, архитектуре, политике и друштва. Проткане непосредним и личним сећањем на извесна места и сусрете, приповедачеве успомене су, истовремено, омаж времену одрастања и формирања уметника у младости. Читаоца или, боље речено, путника, очекује прича о граду и животу у њему, пуна слојевитих, посве неочекиваних емоција.

 

 

ДИВОВИ, ГЛОБАЛНА ЕЛИТА ВЛАСТИ Питер Филипс

Јасно је да опстанак човечанства више него икад раније зависи од радикалне реформе, ако не и од потпуног обарања, система глобалног капитализма. Најхитније политичко питање нашег времена јесте како спровести светску прерасподелу богатства и моћи враћањем ресурса сиромашној већини, како би се уравнотежиле експлозивне, заправо смртоносне, противречности тог система. Ако желимо да постигнемо такву прерасподелу, морамо разумети глобалну структуру власти. То је и био и циљ овог истраживања професора Филипса и он га је заиста остварио. Користећи оруђа истраживања и документацију друштвених наука, Филипс идентификује огромне мреже транснационалне корпоративне власти које обликују живот сваког човека на нашој планети. Ово благовремено и критично важно истраживање даје нам одговор на питање: „Ко влада светом?“

 

 

БАЈНИ СВЕТЕ, ГДЕ СИ ТИ Сали Руни

У фокусу трећег романа ирског књижевног чуда, Сали Руни је пријатељство између Алис, младе књижевнице, која се након слома коме је у великој мери допринео њен изненадни и велики успех, повукла да живи у мало место на обали, и Ајлин, уреднице у књижевном магазину из Даблина. Њихове љубавне везе – Алис са Феликсом, радником у локалном складишту, и Ајлин са Сајмоном, пријатељем од детињства – сасвим својствено Сали Руни, препуне су успона и падова, страсти и очаја, нежности и увреда, потпуне блискости и неразумевања.

 

 

 

 

ЈЕДНА РУЖА САМА Мјуриел Барбери

Ауторка бестселера Отменост јежа доноси нам причу о потрази једне жене за оцем којег никад није упознала и љубављу за какву није знала да је могућа.

Роз је управо напунила четрдесет година и одлази у Кјото на позив адвоката како би присуствовала читању тестамента свог оца Харуа. И тако, први пут у животу Роз долази у Јапан, где се, одсевши у кући оца којег практично није ни познавала, осећа све усамљеније и напуштеније. Док је Пол, Харуов асистент, води у обилазак Јапана који је осмислио њен покојни отац, горчину и бес које Роз осећа смирује тишина камења и дрвећа зен башти кроз које пролазе. Током тих шетњи, она упознаје познанике свог оца – грнчара и песника, стару пријатељицу, кућну помоћницу и шофера – а разговори с њима помажу јој да прихвати део себе који је одувек одбацивала. И док се читање тестамента ближи, отац јој полако, постхумно, отвара своје срце пружајући кћерки дубоки увид у љубав коју је гајио према њој, као и прилику да прихвати своје животне губитке и зацели своју душу.

 

БОГОВИ: 40 ГРЧКИХ БОГОВА И ЈУНАКА – Силви Босије

Сазнајте све о 40 богова и богиња, јунака и јунакиња грчке митологије. За сваку личност наведени су њени преци и потомци, савезници и непријатељи, особине и кључни догађаји у којима је учествовала.