Изборник Затворити

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ВРЕМЕ“

У галерији Културног центра „Рибница“ Краљево отворена је изложба слика уметника Вукашина Делевића.

Изложбу је отворила Милица Шолајић Поповић, чланица Уметничког савета галерије.

„Циклус фотографија „Време“ представља опус уметника, који већ добар низ година трага за новим изазовом у домену црно-беле уметничке фотографије. Серија изложених радова садржи неколико тема: пејзаж, измаштану амбијенталну архитектуру, портрете и неодређене људске фигуре.

Пејзаже чине усликане магле, воде и небески простор, у којима је основна тема антолошког карактера. У њима је изражена пажња да се открије суштина а не спољни декор, да се пронађу праслике а не репродукција видљивог. Ова трагања уводе уметника у стање  „ониризма“ (будног сна) из кога се препознају емоција и поетичност. Магија ових сновиђења постигнута је вештим комбиновањем снимака, као и извандредним осећајем за својеврсни  „колажни поступак“.

Полазећи од реалних облика архитектуре, уклопљених у често препознатљиве амбијенте, уметник понавља мотиве – фрејмове чинећи видљивим њихово продужавање у простору. Оваквим поступком се стварају граничне линије и форма постаје флуидна и динамична. Ради остварења атмосфере и мистике задржан је полутон којим се димензије простора чине иреалним.

Сликајући реалну прозу живота, уметник у њу умеће људске фигуре са јасно назначеним портретним цртама, али и фигуре које су само факта постојања. Приказујући нам слојеве догађаја и времена, загребавши их од површине ка дну, уметник успева да материјализује време и простор. Уткане фигуре, понекад тачних црта лица, остварују сензацију, али већина их је само идеја – амблематична бића, помоћу којих се препознају догађаји и време. Делевићева игра формама није произвољна и није потрага за чистом лепотом, већ за експресијом. Не прихватајући ниједан утврђени пут, он бира слободу, сматрајући да је неприхватљиво ограничити себе приказивањем реалног, али је оно подразумевано у његовом делу. Од самог почетка Делевић ствара илузију, јер тежи да пренесе доживљено онако како је у његовој машти.”

Изложбу можете погледати до 9. новембра.