Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У НОВЕМБРУ

МАЛЕ ЖЕНЕ Луиза Меј Алкот

 

Нови, интегрални превод једног од најомиљенијих класика америчке књижевности. Обједињено издање садржи романе „Мале жене” и „Добре супруге”.

Топла породична прича о одрастању четири сестре Марч, њиховим сновима, стрепњама и надама с разлогом је један од најчитанијих америчких романа свих времена. Лепа и отмена Мег, неприлагођена књижевница Џо, повучена Бет и размажена Ејми, сестре су потпуно различитих карактера које веже међусобна љубав и оданост пријатељима и породици. Свакодневни доживљаји четири мале жене толико су опчинили читаоце да је Луиза Меј Алкот, на захтев публике, морала да напише наставак.

„Мале жене” су много више од „женског романа” који је од Луизе Меј Алкот захтевао издавач. У њему ауторка обрађује теме које никада не застаревају: љубав, пријатељство, породичне односе; срећне тренутке и незамисливе губитке; сукоб друштвених очекивања и личних амбиција. Заснован на личним искуствима ауторке, овај роман не престаје да очарава читаоце свих узраста широм света, иако је од његовог објављивања прошло више од 150 година.

 

 

О ТЕЛУ ДУШЕ – Људмила Улицка

 Нове приче Људмиле Улицке.

Чудесно приповедање о љубави и сумњи, о животу и страху, о пролазности и смрти, а најпре о пријатељству и, у оквиру пријатељства, о пријатељицама које испуњавају странице ове књиге несвакидашњом енергијом и искуством, виталношћу и добротом.

Људмила Улицка приповеда у књизи О телу душе о основним искуствима живота: љубав и смрт, болест и чудо живота, самоћа и блискост.

Жене су у главним улогама у практично свим причама у овој књизи. Јунакиње Људмиле Улицке у просветљујућим искуствима свог живота сведоче о тренуцима када се живот мења или када, суочене с пролазношћу, сабирају и оживљавају све оно што им је донео живот.

Славна по романима које је написала, Људмила Улицка се још једном потврђује као можда највећи мајстор савремене светске приповетке.

Једноставно и непоновљиво.

 

ЈЕВАНЂЕЉЕ ПО ЈЕРОНИМУ – Мухарем Баздуљ

 

Пред вама се налази трећа збирка прича Мухарема Баздуља. После седам година он се вратио краткој прозној форми – ако се уопште може рећи да ју је икада напустио с обзиром на то да је од најранијих почетака до данас остао веран краткој причи. Иако су настајале у временском распону од седам година, приче у овој збирци чине целину на тематско-мотивском и композиционом плану: оне говоре о људским наравима и животним усудима; заплети и преокрети су маестрално осмишљени, хумор је непретенциозан, све приче су заокружене и у целости лепе.

На страницама ове књиге препознаћете приче које су могле бити ваше. Неке од њих сигурно јесу, а све остале учиниће вам се познате, и због тога блиске. У њима ћете срести јунаке нашег доба, њихова немирења са стварношћу, контрасте прохујалих времена које назиремо и у садашњости, али и витализам који увек извире из човековог бола и пркоса. Напослетку, у свим овим причама препознаћете исту нит – писање је трагање за истином.

 

 

 

БЕСМРТНА ПРЕТХОДНИЦА – РАТНИЦИ ЦРНЕ РУКЕ, Славиша Павловић

 

Кроз осам романсираних биографија, аутор ће нас упознати са животима изузетних војних стратега, међу којима су своје место нашла и два истакнута српска уметника. Књига под називом „Ратници Црне руке“ представља документарно-историјску причу о елитним војницима српске војске, шпијунима  и националној организацији. Вођен историјским детаљима, Славиша Павловић пред читаоце доноси рад и живот војводе Танкосића и војводе Вука, истакнутих војних стратега, војводе Бабунског, шпијунске дане Мустафе Голубића, расветљава битисање пуковника Божина Симића, осврт борби Топличког устанка под вођством Косте Војиновића, све до дипломатских и шпијунских акција песника Милана Ракића и сликарке Надежде Петровић.

Упловите у ове важне и живо испричане детаље неучене историје Србије с  почетка двадесетог века, који су пропраћени и великим бројем фотографија свих наведених јунака.

 

 

 

ДЕВОЈЧИЦА ОД МАСТИЛА И ЗВЕЗДА – Киран Милвуд Харгрејв

 

Свако од нас носи мапу сопственог живота под кожом. Легенде кажу да је Изабелино острво некада било место где су птице певачице певале на сваком дрвету, а острвљани слободно долазили и одлазили. То је било пре него што је стигао сурови гувернер, а гаврани истерали домаће птице. Сада нема птица певачица, а људима је забрањено да путују изван шуме која их одваја од остатка острва.

Али за Изабелу, легенде о њеној острвској кући увек су биле више од прича. Када низ мистериозних догађаја уздрма заједницу, Изабела – ћерка јединог острвског картографа – повешће групу истраживача у шуму у потрази за одговорима. Како група одлази све дубље и дубље на острво, мрачне тајне почињу да излазе на видело, а легенде које је Изабела слушала свих ових година почињу да оживљавају.