Изборник Затворити

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РЕКОНСТРУКЦИЈЕ”

У галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба „Реконструкције” уметника Владимира Пајића. Поред аутора изложбе, на отварању су говорили професор филозофије Милош Петровић и историчар уметности Слободан Јелић.

„Од измишљених исликаних материјала, измишљених назива манастира, Пајић поставља уломке који говоре о одређеним темама. На њима су детаљи као са фресака, детаљи ликова, светитеља, посуђа”, рекао је Јелић.

Петровић је истакао да линију Пајићевог сликарства и његовог графичког приступа било чему прати иронија, а да овом изложбом он ставља нашу традицију под ревизионистичку лупу.

„Ово није класична изложба слика. Све слике прате текстови. Одлучио сам се за уломке фресака, јер ми је било лако да се играм тумачењем информација на њиховом примеру. Посматрач треба да се запита да ли је ово што видимо истина или није, да ли је ово стари фрагмент или нови, да ли је ово археологија или савремена уметност… Нешто тако симболично, као што је српска фреска, мора да буде повезано са оним што ми доживљавамо данас, а то је један третман лажи, тј. однос према лажи и веровање у лаж”, рекао је аутор изложбе.

Изложба ће бити отворена до 7. децембра 2021.

Аутор фотографија је Живота Јевтић.