Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ДЕЦЕМБРУ

ОСТАНИ АКО МОЖЕШ. ИДИ АКО МОРАШ, ауторка Хелга Флатланд

 

Роман говори о одрастању у средини која би требало да пружа осећај сигурности и ушушканости, али и о бекству из те средине у тренутку кад тај осећај нестане. Радња је смештена у локалну заједницу, планинско село из којег младићи, главни јунаци, потичу, и развија се у четири поглавља у којима нам се, са својом верзијом догађаја, обраћају двојица главних јунака и двоје њима блиских људи.

Четворица другова из детињства – Тарјеј, Тригве, Кристијан и Бјерн – одлучују да се придруже норвешким снагама у Авганистану, што овај роман у тренутку објављивања српског издања чини посебно актуелним. Тројица се неће вратити. Због чега су заправо отишли? Шта се дешава са онима који остају? Шта утиче на одлуке које доносимо? Остати или отићи?

Хелга Флатланд је за овај свој први роман добила три престижне награде.

 

 

ДАНИ КОЈЕ ЋУ ПАМТИТИ – ДРУЖЕЊЕ С ЏОНОМ ЛЕНОНОМ И ЈОКО ОНО, аутор Џонатан Кот

 

Књига Џонатана Кота један је од најупечатљивијих и најемотивнијих портрета о пару који је мењао свет. Дани које ћу памтити јединствен је и драгоцен додатак канону књига о Битлсима и нуди нови поглед на Ленона и Оно као појединце, уметнике и љубавнике. Такође, представља мемоаре надареног музичког новинара о сеизмичким временима у музици, политици и култури. Кот је један од ретких који разуме колико је Јоко Оно утицала на Ленона. У овом богатом приказу њихове везе, аутор даје причу саткану од бројних интервјуа с познатим паром. Иако је већина њих, додуше у скраћеном облику, објављивана у часопису Rolling Stone, њихове интегралне верзије, које се налазе у овој књизи, углавном нису објављиване и уз фотографије из приватне архиве представљају потпуно нов материјал.

 

 

 

АКО ДУГО ГЛЕДАШ У ПОНОР – аутор Енес Халиловић

 

Истина је ватра која тиња на дну човека.

У преплету две исповести, професора Сипца и Нејре, откривамо како је тешко у монструозним околностима сачувати чисту душу. Јунакиња Нејра се бори са сиромаштвом, сплеткама и суровостима своје средине, док њен тежак живот прекидају професорове поетске анегдоте на античке, филозофске и актуелне теме.

Горак и мисаон, овај потресни роман долази до граница људских несрећа, обухватајући криминализовану паланку и чудовишта нашег друштва.

Ако дуг о гледаш у понор је застрашујућа и мајсторски написана прича о блиставој нади каква се указује само усред најдубље људске таме, исприповедана једноставно а богато, без украшавања а раскошно.

 

 

БИТИ СМРТАН – МЕДИЦИНА И ОНО ШТО ЈЕ НА КРАЈУ ВАЖНО, аутор Атул Гаванде

 

Модерна медицина тријумфовала је над многим изазовима. Мучне и потенцијално животно опасне повреде и заразне болести, као и ризичне и тешке порођаје свела је на подношљива и углавном безопасна стања. Али у свету у ком све што живи – пропада и умире, циљеви медицине често су у супротности са оним што је важно људском духу. Нигде то није видљивије него на крају живота. На крају крајева, медицина је створена да излечи. Како онда да се односи према ономе што је неизлечиво?

У књизи Бити смртан, др Атул Гаванде носи се са највећим ограничењем своје професије, тврдећи да крајњи циљ пацијената и њихових породица није дужи, већ испуњен и достојанствен живот. Кроз лично искуство, нова истраживања и бројне примере другачијих приступа нези, Гаванда нам, са сензибилитетом врсног приповедача свесног тежине и значаја своје теме, показује да последње недеље или месеци живота могу бити квалитетни и тиме потврђује да медицина ипак може да пружи утеху и унапреди наше битисање чак и на самом крају, обезбеђујући не само добар живот већ и добар крај.

 

ГУЖВА НА МЕТЛИ – ауторка Џулија Доналдсон

 

Како је једна симпатична вештица упала у опасну ситуацију с гладним змајем, како су јој њени пријатељи пас, птица и жабац помогли да се спасе и шта је на крају било с поломљеном дршком од метле?

Као и увек код Џулије Доналдсон, чека вас узбудљива, смешно-страшна прича у стиховима, са срећним завршетком.

 

 

 

МОЈИ КЊИЖЕВНИ ПРИЈАТЕЉИ – Роберто Пјумини

 

Ова књига упознаје нас са 40 необичних особа, које повезује једна заједничка особина – сви су они јунаци и јунакиње књижевних дела за децу и младе. У њој ћете наћи портрете Ени из Зелених Забата, Капетана Нема, Џо Марч, Холдена Колфилда, Моглија, Џејн Ејр, Синбада морепловца и других нама познатих и мање познатих личности чије авантуре можемо пратити на страницама романа које узбуђују генерације читалаца. Намера аутора књиге била је да ове јунаке упознамо и да их осетимо као своје пријатеље, јер шта је читање него зближавање с новим лицима и световима. Посебна вредност књиге јесу поетичне илустрације Елизе Паганели.