Изборник Затворити

ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН  „ПЕТЉА“ ДЕЈАНА АЛЕКСИЋА

У организацији Културног центра „Рибница“ Краљево, „Петља“, роман првенац нашег суграђанина Дејана Алексића, представљен је у Свечаној сали Градске управе. Након београдске промоције, краљевачка културна јавност имала је прилику да чује одабране одломке које је читао сам писац.

О делу је своја размишљања изнела Ана Гвозденовић, књижевна критичарка, уједно и Алексићева сарадница из „Повеље“, издавачке делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево. Критичарка је изнела запажања о композицији романа, његовим стилским одликама, с посебним освртом на уплив поетских елемената у прозном тексту, с обзиром на чињеницу да је Алексић више деценија (како сам наглашава) етаблирани песник.

Реагујући на тезе које су изнете, Алексић је потврдио да му је искуство које се огледа у издавању десет песничких збирки, једне књиге драма и више од двадесет књига за децу, помогло да се окуша и у прози, те истиче да је за писање романа преко потребан континуирани рад и време, које он није могао да пронађе све док се свет није нашао пред изазовима корона вируса, па је успео да искористи прошлогодишње тзв. „закључавање“, које му је омогућило да доврши давно започето дело. Правећи дистинкцију између писања прозе и поезије, Алексић каже да прозу пише да би нешто поручио, а поезију да би му, након читања, неко нешто поручио.

НИН-ова награда и даље слови као најзначајнија награда на овим просторима која се додељује за најбољи роман из прошлогодишње продукције. Подсећамо да је Горан Петровић и даље једини Краљевчанин добитник НИН-ове награде за роман Ситничарница  Код срећне руке“, пре тачно две деценије.