Изборник Затворити

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА ЗА ДЕЦУ „ПЕСМЕ ЗА НАЈ-ВЕЛИКЕ” ДУШКА ДОМАНОВИЋА

У Свечаној сали Градске управе одржана је промоција књиге „Песме за нај-велике” Душка Домановића, аутора који је рођен у Краљеву, а живи у Нишу. Домановић, филозоф по образовању, много познатији у књижевним круговима као песник и аутор кратких прича, успешно се окушао и у књижевности за децу, те се након драме „Аждозмајска љубав”, која је награђена првом наградом на Међународном фестивалу дечјег драмског стваралаштва „Моравски цветић”, сада јавио збирком песама за децу коју је објавио Културни центар „Рибница” Краљево. Реч је о другој књизи из едиције „Дете и свет” коју уређује Дејан Алексић.

Аутор је на промоцији надахнуто прочитао већину од петнаест песама из ове збирке, а Дејан Алексић, уредник ове књиге, на себи својствен начин увесељавао је присутну децу и њихове родитеље, притом скренувши пажњу на две карактеристике Домановићевог песништва за децу које красе ову збирку: суптилан хумор и брига за здравији живот, као тему коју аутор апострофира као једну од најзначајнијих и најпроблематичнијих места савременог живота. У том кључу уследила је интерпретација две песме, „Прича о блеси и најлонској кеси” и „Вреће у гостима”, као права илустрација пишчевих преокупација.

С обзиром на чињеницу да је аутор рођен и одрастао у Адранима, посебан печат овој промоцији дала су деца нижих разреда Основне школе „Драган Маринковић” из Адрана која су активно учествовала у разговору са два наша песника. Треба истаћи чињеницу да су се за изглед ове књиге побринули Драган Пешић, професор на ФИЛУМ-у у Крагујевцу и Алекса Скочајић, илустратор и графички дизајнер из Ниша.