Изборник Затворити

ЦЕНТАР У ШКОЛИ

Књига песама за децу „Песме за нај-велике“, аутора Душка Домановића, представљена је деци из школа у Адранима, Витковцу и Печеногу. Реч је о новом серијалу под називом Центар у школи, у којем деци из сеоских школа представљамо књиге аутора објављене у едицији Дете и свет у издању Културног центра „Рибница“ Краљево.

Душко Домановић рођен је и одрастао у Адранима, те смо први сусрет са децом имали у Основној школи „Драган Маринковић“, коју је аутор похађао крајем деведесетих година. Иако Домановић деценијама живи ван родног места, сусрет за ученицима – децом Душкових рођака и комшија – био је веома срдачан. Ученици нижих разреда ове школе с пажњом су слушали песме о настанку Адрана, о градским и сеоским палачинкама, о пластичним кесама и малој и нај-великој деци.


               Потом смо посетили матичну школу „Бранко Радичевић“ у Витковцу и издвојено одељење у Печеногу. Спонтани наступ Душка Домановића проткан песмама из књиге која је ушла у најужи избор новоформиране награде „Душко Радовић“, коју додељује Библиотека града Београда за најбољу књигу за децу објављену прошле године, изазвао је велику пажњу деце од првог до четвртог разреда ове две лепе и реновиране школе.



Подсећамо да је у едицији Дете и свет, поред Домановићеве књиге, објављена и збирка песама Живорада Недељковића „Најлепше вештине“.