Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ФЕБРУАРУ

ДЕЦА – МИЛЕНА МАРКОВИЋ

НИН-ова награда за најбољи роман у 2021.

Роман „Деца“ исписан је у стиху, без тачака и зареза, а ауторка у њему говори о деци, детињству, породици.

 

 

 

 

 

била једном једна девојка

лепа и поносна

брза и смејава

са дугом косом и белим рукама

и та је девојка мислила

ја сам најбоља и најлепша

овде нема никога за мене

где је тај који је за мене

једном је добила цвеће девојка

бацила је

други пут добила је песму

бацила је

трећи пут добила је прстен

бацила је

и једног дана дошао је ветар

и ветар је тако загрлио

да није могла да дише

и ветар јој је подигао сукњу

и ветар јој је подигао косу

и ветар је окренуо и обрнуо

и није знала девојка

шта се са њом дешава

и онда је њу ветар подигао

и однео далеко далеко

више је никад нису видели

ни мама ни тата ни бата ни сека

постала је страшна ветровита краљица

тамо у облацима

и једино што је волела

то су била деца

деца доле што трче и скачу

деца што се смеју

деца што не плачу

а сад спавај

 

Милена Марковић

 

ЗАГОНЕТКЕ НА СВИМ СПРАТОВИМА – ПОЛ МАРТЕН

У овој књизи читалац ће се наћи у улози Шерлока Холмса јер треба да разреши загонетне злочине и открије кривце. На располагању су му изјаве жртава, сведока и осумњичених, као и чињенице које ће му помоћи да корак по корак реконструише шта се догодило. Поред тога, за решавање сваке загонетке потребно је пажљиво осмотрити место злочина, споља и изнутра, а то је могуће захваљујући томе што читалац може пресавијањем да мења изглед страница током сваке истраге. Решења свих 17 загонетки налазе се на крају књиге.

 

 

 

 

 

СПИРУ И ФАНТАЗИО 3 – АНДРЕ ФРАНКЕН

Спиру, истраживачки новинар са израженим осећајем за правду, и Фантазио, његов најбољи пријатељ помало преке нарави, не проведу дан а да не упадну у неку невољу или авантуру. И тако већ дуже од осамдесет година, што овај стрип чини једним од најдуговечнијих и најзначајнијих на европској сцени.

Уз та два интелигентна, правична и немирна лика обавезно долази и љубимац, џангризава веверица по имену Спип, као и необична мајмунолика животиња Марсупилами, доспела на странице Спируа и Фантазија право из најдубљих џепова маште кључног аутора овог стрипа – Андреа Франкена.

 

 

 

АСТЕРИКС И ГРИФОН – ДИДИЈЕ КОНРАД, ЖАН ИВ ФЕРИ

До Цезарових ушију допрла је прича о грифону, тајанственој животињи из далеке источне земље Сарматије. У жељи да публици у циркусу Максимусу прикаже нову, егзотичну звер, Цезар шаље велику експедицију да улови грифона и доведе га у Рим.

Сазнавши да Римљани долазе, сарматски шаман позива у помоћ свог старог пријатеља Аспириникса, који се истог часа са Астериксом и Обеликсом упућује на исток…

 

 

 

 

ЦРВЕНЦИ И ПЛАВЦИ – ЏУЛИЈА ДОНАЛДСОН

Представљамо вам нову сликовницу прослављеног ауторског тандема – Џулије Доналдсон и Аксела Шефлера. Као и у претходним њиховим сликовницама, поново ће вас одушевити изузетне илустрације, мајсторска прича у стиховима, драматичан заплет уз обиље хумора и неочекивано срећно решење на крају. У причи је заступљено више тема које су подједнако значајне: предрасуде и важност њиховог превазилажења, прихватање различитости, толеранција, и оно најважније – љубав која увек побеђује.