Изборник Затворити

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА  „СВЕТА ГОРА – ПЕРИВОЈ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ”

У Свечаној сали Градске управе одржана је промоција књиге „Света Гора – Перивој Пресвете Богородице” Краљевчанина Драгана Јемуовића, дипломираног просторног планера запосленог у Дирекцији за планирање и изградњу Краљево.

Бројним окупљеним гостима обратио се протојереј-ставрофор Љубинко Костић који је похвалио велики труд аутора монографије и говорио о значају Свете Горе и манастира Хиландар за хришћанство.

Аутор је, уз кратку презентацију пропраћену многобројним фотографијама, говорио о својим искуствима на Светој Гори, коју је, до сада, походио тридесет и три пута. Било је речи о припремама за одлазак, организацији путовања и неопходним дозволама без којих се не може ступити на тле Свете Горе. Потом је присутнима пажња скренута на манастире, скитове, келије и остале објекте који су у књизи прецизно и систематски побројани, а уз које се, поред фотографије и кратког описа, налазе и координате које помажу заинтересованима да их лакше пронађу.

На самом крају причало се о односу Хиландара и њему најближег манастира Есфигмен. Иако Есфигмен не признаје јурисдикцију Свете Лавре због својих зилотских ставова, свештенство овог манастира се прво нашло да помогне када је марта 2004. године горела српска светиња. Отуда, без обзира на изражене разлике по питању појединих црквених ставова, оба свештенства нераскидиво су повезана, пре свега, људским и моралним правилима.

Одабране текстове из монографије читала је Ана Јеротијевић, запослена у Културном центру  „Рибница” Краљево.

Аутор фотографија је Живота Јевтић.