Изборник Затворити

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „СРБИ, ПРВИ И ЈЕДИНИ”

У организацији Културног центра „Рибница“ Краљево, историчар др Предраг Ј. Марковић, директор Института за савремену историју из Београда, одржао је предавање „Срби, први и једини – у чему смо јединствени у свету“.

Реч је о предавању које је имало за циљ да, на интересантан и питак начин, приближи публици познате и мање познате чињенице из историје нашег народа о томе по чему смо као народ први и јединствени у свету, почевши од средњег века, закључно са новијим временима.

У Косовском боју погинули су владари са обе зараћене стране. У историји су познате четири битке са таквим исходом, али ранг погинулих владара, један султан и један цар, није забележен. Први смо у Европи који су успели сами да се ослободе, без ичије помоћи. Сретењски устав донео нам је преко потребну аутономију коју смо сами извојевали, пре Грка, Белгијанаца и многих других народа, изузимајући Холанђане, који су били велика сила. Наше униформе из Првог светског рата прве су прилагођене теренским приликама и претеча су савремене војне одеће, знатно пре шарених и накинђурених униформи војника великих сила. Први смо имали нудистичке плаже у тзв. комунистичким земљама, први смо несметано и некажњено преузимали и препевавали савремену поп и рок музику (мјузикл Коса, Мики Јевремовић итд.), наши споменици из послератног периода јединствени су у целом свету и још много интересантних података у којима смо у многим стварима били узор другима.

Др Предраг Марковић предавање је закључио да нисмо нужно први у свету само када је требало да се ратује, већ смо јединствени били и у другим, битним сегментима људског деловања.