Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У АПРИЛУ

ПАКАО – ЕРЛЕНД ЛУ

 

Тек разведена Ракел преселила се у малу типску кућу с баштом. Сваке друге недеље деца су код ње, а оних недеља када је сама има баш пуно слободног времена. И баш од те досаде једног дана одлучи да среди башту зарђалим ашовом који је нашла у шупи, а онда, пронађе врата и степенице које је одведу право у туристичку посету паклу, и то с најповољнијом улазницом за десетодневни обилазак. Изненадно откриће претвориће се у неочекивану авантуру која ће јој потпуно променити живот.

У Луовом стилу, путовање у срце таме врца од апсурдности и црног хумора. Духовит, прецизније, сатиричан, наивно детињаст а мудар, Лу се разрачунава са стереотипима и људским слабостима.

 

 

 

 

СТАЉИН. ЖИВОТ ЈЕДНОГ ВОЂЕ – ОЛЕГ ХЛЕВЊУК

 

Најпотпунија биографија Јосифа Висарионовича Стаљина.

Књига узбудљива као најбољи историјски роман. Капитално дело модерне историографије.

Настала на основу дугогодишњих истраживања, а добрим делом и захваљујући документима из архива отворених у протеклих тридесет година, књига Стаљин. Живот једног вође прати Стаљинов живот од раног детињства, школовања и уласка у комунистички покрет, времена затвора у Сибиру и илегалног рада, преко Октобарске револуције и година Лењинове власти, Лењинове смрти и огорчене борбе за власт у врху СССР у којој побеђује Стаљин, чистки и монтираних процеса, непрестаног ширења власти и контроле над читавим друштвом и државом, времена затвора и ГУЛАГ-а, Сибира и принудног откупа, Другог светског рата и послератних година власти, све до Стаљинове смрти и првих дана, недеља, месеци и година после тога.

 

 

 

СВЕТА ГОРА – ПЕРИВОЈ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – ДРАГАН ЈЕМУОВИЋ

Чести боравци на Атосу определили су аутора ове монографије да студиозно анализира простор Свете Горе, упозна се са начином живота монаха и правилима понашања која тамо важе. По занимању просторни планер, Јемуовић је употребио своје стручно знање да прикаже и опише готово све тамошње објекте. Сачинио је и својеврсну базу података са више фотографија за сваки од објеката.

Ова монографија драгоцен је допринос упознавању Хиландара и Свете Горе Атонске.

Аутор је све објекте са тачном локацијом и фотографијом, као и стазе и путеве до њих приказао на Google earth мапи.

 

 

 

БОРИСЛАВ ПЕКИЋ: ЖИВОТ БУНТОВНИКА – СРЂАН ЦВЕТКОВИЋ

 

Борислав Пекић: живот бунтовника књига је која се одавно чекала. На приступачан и једноставан начин, аргументовано и поткрепљено документима, Срђан Цветковић написао је културно-политичку биографију једног од највећих српских писаца друге половине 20. века. Цветковић је пажљиво обрадио кључне моменте у Пекићевом животу који су обликовали његов политички профил.

Предатна Југославија, ратно детињство и први сусрети са комунистичким репресалијама темељно су одредили Пекићев антитоталитаризам. У позном гимназијском периоду аутор Златног руна активно се борио за демократске вредности. Разносио је опозициони часопис Демократију, учествовао у ђачким кружоцима и на разне начине активним и пасивним отпором покушавао да одложи неизбежно. Формативне године живота провео је на комунистичкој робији, што је утицало, посредно или непосредно, на сва његова потоња дела.

 

 

 

 

ГИКАРЕЛА – ЕШЛИ ПОСТОН

 

Ела Витимер живи за Звездана поља, култну научнофантастичну серију коју је некад гледала са оцем. Када види најаву за косплеј такмичење поводом новог филма инспирисаног серијом, одлучује да се пријави. Награда за победнике је присуство чувеном косплеј балу који је основао њен покојни отац и сусрет са глумцем који у филму игра њеног омиљеног јунака, принца Карминдора. Иако је незадовољна избором глумца, Ела ће искористити очев стари костим који је пронашла на тавану и новац који је уштедела радећи у Магичној бундеви, покретном киоску са храном. Мора победити на такмичењу, али како? Маћеха је сигурно неће пустити да иде а њене грозне полусестре желе да оду на бал само да би упознале велику филмску звезду.

 

Модерна Пепељуга Ешли Постон савршен је роман за свакога ко се макар једном осетио као аутсајдер.