Изборник Затворити

ОДРЖАНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ЛАНОМ БАСТАШИЋ

Публика која прати бројне књижевне догађаје у организацији Културног центра   „Рибница” Краљево, била је у прилици да се упозна са Ланом Басташић, једном од најзначајнијих и најинтересантнијих савремених списатељица млађе генерације. Реч је о ауторки која иза себе има неколико књига приповедака, збирку поезије, драму, збирку приповедака за децу, роман и дневник; добитници неколико награда за стваралаштво; ангажованој и свестраној књижевници која је у жижу јавности дошла 2019. године, када је са романом Ухвати зеца ушла у најужи избор за НИН-ову награду. На велики одјек наишла је и њена збирка приповедака Млијечни зуби која је објављена прошле године.

С обзиром на то да су у публици били претежно млађи људи, гимназијалци, ауторка је највећи део свог излагања посветила књижевном поступку, начину на који је градила свој роман-првенац, као и очигледним референцама ка делима Луиса Керола, Владимира Набокова и Џејмса Џојса. Анализирала је и приповетке које говоре о детињству, у збирци Млијечни зуби, од којих је уводна, „Шума“, објављена 2017. године у краљевачкој Повељи. Подсетила се и година проведених у Барселони, где је уређивала књижевни часопис и о свом педагошком раду у школи креативног писања у том граду. Посебну пажњу обратила је на питања језика и идентитета, као најважнијих тема њеног досадашњег стваралаштва.

Публика, која је имала прилику да у Краљеву види и чује једно значајно име регионалне књижевности, није остала ускраћена за одговоре на бројна постављена питања која су се углавном односила на теме које разматрају и промишљају млади људи и ствараоци.