Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ГРАДСКОЈ КЊИЖАРИ – МАЈ

ПРИВРЖЕНОСТ – ДРАГО КЕКАНОВИЋ

Први добитник награде Београдски победник

„Рафинираним стилом и богатом језичком грађом Драго Кекановић гради раскошну слику позног средњег века на прелазу у ренесансу. Пратећи судбине јунака у драматичним временима, у доба пред пад Цариграда и Српске деспотовине, Приврженост обликује слојевиту визију прошлости у којој се препознају и обриси савременог Балкана на размеђу Истока и Запада.“

проф. др Предраг Петровић

 

„Прича о идеалној љубави двоје главних јунака основа је за портрет изузетне жене наше средњовековне историје Катарине Кантакузине Бранковић. Кроз њен лик писац успева да прикаже универзални лик снажне жене која се гиба између своје државничке чврстине, емоционалне рањивости и националне привржености.“

др Наташа Анђелковић

 

 

ВАТРА И НИШТА: ИЗБОР ИЗ ПОЕЗИЈЕ БРАНКО МИЉКОВИЋ

 

„Песма није живот, нити песников живот, она је паралелна животу[…] Она саму себе ствара, преуређује се изнутра, својим властитим крвотоком се храни, спречава да ишта у њу уђе и одузме јој дах. Заштићена је од корозије времена. Споља је фосил, изнутра живи организам. Ничему не може да служи, јер све њој служи“, рекао је Бранко Миљковић, песник за којим су остали неизбрисив траг у српској поезији и загонетна смрт.

Објавио је збирке „Узалуд је будим“ (1957), „Смрћу против смрти“ (1959, са Блажом Шћепановићем), „Ватра и ништа“ (1960, Октобарска награда), „Порекло наде“ (1960) и „Крв која светли“ (1961), али је много песама остало и ван тих збирки.

Стварајући од речи и стихова симболе који добијају своју стварност, насељавајући свет тим реализованим сликама, Миљковић је уздигао херметичну поезију до битног елемента који испуњава наше животе. А то је могуће само помоћу пламтећих речи, горуће традиције и саживљавања с ништавилом.

 

 

ОГЛЕДАЛО И СВЕТЛОСТ (1. део) – ХИЛАРИ МАНТЕЛ

 

Мај 1536, Ана Болен је мртва. Хенри VIII започиње брак са својом трећом краљицом, Џејн Симор, а Томас Кромвел, безначајни син ковача из Патнија, постаје десна рука својеглавог краља.

Кромвел, човек без племићког порекла, има визију земље измењене друштвеним и религиозним реформама. Да би постигао тај циљ, може се ослонити само на свој бистар ум и лукавство. Хенријевој владавини прете побуне и завере, као и ратови, а Кромвелови непријатељи окупљају се у сенкама. Ипак, највећа опасност долази са самог врха, јер мало ко може дуго да издржи Хенријев окрутни, каприциозни поглед.

Мантелова тријумфално прича причу о Томасу Кромвелу, човеку који се из сиромаштва и немаштине изборио за најмоћније место у држави. Кроз његов живот испреда причу о ловцима и ловини, борби између прошлости и будућности, краљевској вољи и визији обичног човека, и настанку модерне државе из конфликта, страсти и храбрости.

 

НАЈУЖИ КРУГ ВИВЕКА СТЕН

 

Диван сунчан дан с много ветра идеално је време за једриличарску регату – све док један од најпрестижнијих становника острва Сандхамн не осване мртав на својој једрилици.

Оскар Јулијандер био је богати адвокат и потпредседник Шведског краљевског друштва једриличара. Иако испрва све делује као несрећа, нови докази указују на убиство. Полицијски инспектор Томас Андреасон поново удружује снаге са адвокатицом Нором Линде како би открио шта се стварно десило. И док трагају за доказима, са свих страна ометају их припадници елитног света богаташа у којем је једино битно да све делује беспрекорно.

Када истражујете богате и моћне становнике идиличног острвског раја, потрага за правдом мора се спроводити опрезно и тајно, далеко од ока јавности.

 

 

КЛЕТВА ЈЕЛЕНА БАЧИЋ АЛИМПИЋ

 

Запамти, душо, страх је човеков највећи непријатељ…

Одлучила је да неће дати на мајку и сестре, шта год да се деси. Дала је завет оцу да ће се за њих борити до последњег даха. Помислила је у том трену како није сасвим начисто да ли је то уистину био завет или је то била клетва…

Идиличан живот породице Станимировић из корена ће се променити кад њихово мирно банатско село захвати вихор Другог светског рата. Отац Јован мораће да напусти породицу како би се придружио борби против окупатора, а његова најстарија кћер Душанка учиниће све да сачува мајку и три млађе сестре. У томе ће јој помоћи баба Радојка, надалеко чувена по својим моћима и напицима.

 

 

ЛУЧЕ И СИЛВИЈА АЛЕКСАНДРА УРОШЕВИЋ

Смешне приче о одрастању несташног мачета и њене девојчице.

 

Девојчица Силвија и маченце Луче су најбољи пријатељи. И ништа није смешније и забавније од тога како, с једне стране књиге, Силвија открива свет око себе, и како, кад окренете књигу, Луче својим мачјим окицама гледа шта све постоји у њиховом стану. Много необичних ситуација, мноштво другачијих погледа на исте догађаје, и наравно – много, мнооого смеха!