Изборник Затворити

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА УМЕТНОСТИ  „МАГЛИЧ” 2022.

Изложба „Из дневника 2018-2022. Незавршено Неименовано Некласификовано“

У галерији Културног центра „Рибница“ Краљево, 31. маја у 12 сати, биће отворена изложба Лазара Балшића под називом „Из дневника 2018-2022. Незавршено Неименовано Некласификовано“.

Лазар Балшић је вишемедијски уметник који свој уметнички израз развија кроз сликарске и дигиталне медије, експериментишући са звуком и видеом. Рођен je 1993. године у Краљеву где је завршио средњу Уметничку школу. Завршио је Факултет ликовних уметности у Београду, у класи редовног професора др Милете Продановића. Учествовао је на више самосталних и колективних изложби, две међународне и ликовној колонији у Краљеву.

Изложба ће бити отворена до 14. јуна.

 

Креативна радионица за децу Пачворк без игле и конца

У дворишту Француске куће, 1. јуна у 17 часова, одржаће се дечја креативна радионица „Пачворк без игле и конца“.  Старија и вичнија деца ће на радионици научити како да помоћу парчића разнобојних тканина направе права, мала пачворк ремек дела без игле и конца. Најмлађи учесници радионице моћи ће да се опробају у прављењу мозаика од колаж папира и бојењу украсних лептирића.

 

Представа за децу „Како је Никола добио брата“

У дворишту Француске куће, 1. јуна у 18 часова, биће изведена монодрама за децу    „Како је Никола добио брата”. У представи, глуми, игра и пева првак Крушевачког позоришта Драган Маринковић.

По тексту Ирене Тодоровић, Драган Маринковић је направио шармантну и духовиту представу у стиху која са децом комуницира на њима разумљив начин. За ово глумачко остварење Маринковић је награђиван више пута.

Представа се реализује у сарадњи са Краљевачким позориштем. Намењена је деци старијој од четири године.

 

Историјско-едукативни стрип „Сјај и сенка Немањића“      

У дворишту Француске куће, 2. јуна у 19 часова, биће представљен историјско-едукативни стрип о Немањићима, под називом „Сјај и сенка Немањића“, аутора Драгана Томовића, сценаристе и Горана Милутиновића, илустратора.

Историјски стрип „Сјај и сенка Немањића“ у потпуности је заснован на историјској грађи и у 15 свезака стрипа, од чега су две већ објављене, биће представљено 200 година владавине династије Немањића. Аутори стрипа мишљења су да је историја преоптерећена подацима и тешка за памћење и да је стрип прихватљивији за генерације које су одрасле на њему, као и њиховој деци. У стрипу је веродостојно приказана архитектура, ношња и оружје тога доба, тако да ће љубитељи „девете уметности“ имати прилику да на лак и занимљив начин усвоје нова знања о српској историји.

У Краљеву ће бити представљена прва два стрипа, „Немања“ и „Цариград“, која описују догађаје од рођења Стефана Немање до његовог повратка из заточеништва у Цариграду.

 

Концерт Српска дворска музика”

Музички програм Фестивала уметности „Маглич” почиње наступом камерног ансамбла Чувари традиције 3. јуна у 20 часова, у Свечаној сали Градске управе.

Идеја око које је ансамбл окупљен је једноставна: музичари који су образовани на темељима класичне музике  су одлучили да на посебан начин представе дворску и народну музику. Одлучни да у мору погрешног садржаја узму учешће у едукацији младих, представљају познате нумере у занимљивим аранжманима које је урадио Константин Благојевић.

Ансамбл чине Александра Милановић (виолина), Милан Јовић (виолина), Константин Благојевић (виола), Катарина Станковић (виолончело), Срђан Ђорђевић (контрабас), Никола Ћирић (хорна), Тамара Пантић (флаута) и Дарко Перчевић (кларинет).

 

КОНЦЕРТ – BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA

Barcelona Gipsy balKan Orchestra, познати интернационални састав који спаја музику  Балкана, Блиског истока и Медитерана, натупа у суботу, 4. јуна. Концерт ће се одржати на Тргу српских ратника са почетком у 21 час.

Са музичарима из Италије, Шпаније, Грчке, Србије, Француске и Украјине долазе и најфинији аранжмани у којима сваки инструмент има своје место. Својим јединственим стилом извођења, освојили су срца публике широм света.

Ове године оркестар обележава десетогодишњицу постојања. До сада су објавили шест албума и наступали у више од четрдесет земаља. Новим албумом су учврстили своју позицију као један од најпознатијих састава који изводи традиционалну музику.

У Краљеву наступају Margherita Abita (вокал), Иван Ковачевић (контрабас), Stelios Togias (перкусије), Julien Chanal (гитара), Xavi Pendón (кларинет), Pere Nolasc Turu (виолина), Fernando Salinas (хармоника).

Дођите да видите и чујете зашто су њихови концерти широм света увек унапред распродати!

Сви програми су бесплатни за публику. Добро дошли!