Изборник Затворити

 ПАЧВОРК БЕЗ ИГЛЕ И КОНЦА

ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ „КАКО ЈЕ НИКОЛА ДОБИО БРАТА“

Фестивал уметности „Маглич” 2022.

Другог дана фестивала, у оквиру дечјег програма, у дворишту Француске куће Културни центар „Рибница“ Краљево организовао је креативну радионицу  „Пачворк без игле и конца“ и представу за децу „Како је Никола добио брата“.

Пачворк представља начин међусобног спајања различитих боја и врста тканина у једну целину. Настао је у време сиромаштва, јер су жене спајале материјале сечене од старих тканина и правиле нову одећу или прекриваче.

На нашој радионици деца су се упознала са пачворком, који се ради на стиропору. Код овог пачворка се не користе игла и конац као код класичног, него се, уз помоћ алата са танким врхом, тканина убацује у исцртани и исечени шаблон на стиропору.

Деца су се одлично снашла. Настале су невероватне комбинације боја и тканина, али је најважније да су се и најмлађи, и они мало старији, и родитељи  лепо и креативно дружили.

Након радионице деца су погледала представу „Како је Никола добио брата“. У представи је глумио, играо и певао првак Крушевачког позоришта Драган Маринковић Маринко.

По тексту Ирене Тодоровић, Драган Маринковић је направио шармантну и духовиту представу у стиху која са децом комуницира на њима разумљив начин.

]