Изборник Затворити

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ „ЏЕЗИБАР” 2022 – ПРОГРАМ

ИЗЛОЖБА „MUSIC, BRE!” ИВАНА ГРЛИЋА

 

Овогодишњи Џезибар почиње изложбом фотографија „MUSIC, BRE!” аутора Ивана Грлића. Изложба ће бити отворена у среду, 29. јуна 2022. у 12.00, у галерији Културног центра у Рибници.

„MUSIC, BRE!” је мултимедијални уметнички пројекат базиран на фото-портретима најзначајнијих уметника из домена музике. Представља део пројекта „Serbian bre“ започетог још 2001. године, у оквиру којег је 2011. представљена добро прихваћена фото-монографија „Serbian Soul, Bre!“ и  „Serbian Jazz, Bre!“ 2012. године.

Интензивно радећи на побољшању и трансформисању актуелне стварности, вишегодишњим ангажовањем на пројекту „Serbian bre!“, Грлић је овом синтетизованом  студијом портрета, светлости и музике, њеном обимношћу и озбиљношћу, динамичним и вишеслојним садржајем, креирао стварну историјску тачку у контексту представљачког и развоју визуелних уметности, уопште.

JAZZ FACE ВОЈИСЛАВА ПАНТИЋА

 

У четвртак, 30 јуна у 19 часова, у дворишту Француске куће, биће представљена књига интервјуа Jazz face, реномираног београдског музичког новинара Војислава Пантића. Пасионирано пратећи бројне европске џез фестивале, Пантић је током претходних тридесетак година имао ту ретку привилегију да води разговоре са великанима светске и домаће сцене. Трагање за „џез истином“ Пантић почиње још као млад новинар 1987. године и све то траје до данашњих дана. Већ десетак година пише рубрику „Џез скице“ за културни додатак Политике. Како је у тим медијима могао да представи само мањи део онога што је од музичара сазнавао, дошао је на идеју да у књизи Jazz face публикује те интервјуе у потпуности.

 

3JECT

 

Петак, 1. јул у 20.00, Трг српских ратника у Краљеву

 

3ject је експериментални jazz fusion трио из Скопља. Чине га Александар Ванчовски – бубњар и оснивач бенда, Петар Лукић – клавијатуриста и Иван Петровски – гитара.

Први албум  Homeverse објавили су 2018. године. Њихов други албум објављен је 2021. године у сарадњи са продуцентом Нином Спиркоским. На истом албуму сарађивали су и са Рамбом Амадеусом. Крајем прошле године, трио је имао мини турнеју у Србији и Македонији.

 

COTTON PICKERS

 

Петак, 1. јул у 21.00, Трг српских ратника у Краљеву

 

Бенд је формиран 2004. године у Младеновцу. Његови чланови од самог настанка су Јован Степић – гитара и вокал, Иван Степић – бас гитара и Урош Угриновић – бубњеви. Активним свирањем и радом на ауторском материјалу, сазревао је и музички изражај овог трија. Континуирано усавршавање и квалитет Cotton Pickers-a неколико пута су и званично препознати додељивањем награда на бројним такмичењима и фестивалима (победници 45. Зајечарске гитаријаде).

Пре десет година објавили су први албум за који су добили награду Радио Београда 202 за најбољи дебитантски албум по гласовима слушалаца. У току је рад на другом студијском албуму.

 

Ако волите енергичан блуз рок, дођите првог јула на централни градски трг!

 

КОНЦЕРТ МАРКА ЛУИСА

 

У петак, 1. јула у 22 часа, на Тргу српских ратника у Краљеву наступа композитор, певач и мултиинструменталиста Марко Луис. Познат је по томе што спаја наизглед неспојиве музичке жанрове, сматрајући да у музици границе не постоје.

Осим свима добро познатих песама са албума Марка Луиса, Краљевачка публика биће у прилици да чује и две нове песме „Дуде” и „Русе косе”, снимљене за филм „Нечиста крв”, а објављене почетком ове године.

 

MOSES DIMSKI PROJECT

 

Субота, 2. јул у 20.00, Трг српских ратника у Краљеву

 

Moses Dimski Project је ауторски пројекат младог бубњара Димитрија Мојсијевића чија музика је инспирисана различитим жанровима међу којима су post bop, funk i fusion. Поред ауторских нумера, бенд изводи прогресивне аранжмане џез стандарда и велики значај даје интензивним соло деоницама и интеракцији међу музичарима. Састав чине Димитрије Мојсијевић – бубњеви, Ирина Павловић – клавијатуре, Љуба Паунић – саксофон, Коста Пауновић – гитара.

 

NIKOLOV-IVANOVIĆ UNDECTET

 

Субота, 2. јул 2022. у 21.00, Трг српских ратника у Краљеву

 

Nikolov-Ivanović Undectet је ансамбл са еклектичном инструментацијом. Овај једанаесточлани бенд, који предводе пијаниста и аранжер Владимир Николов и бубњар Срђан Ивановић, спаја џез традицију са неуобичајеним приступом аранжирању, стварајући оригиналну музику која емотивно и интелектуално изазива слушаоца.

Уз неке од најбољих међугенерацијских музичара из Србије и Француске, бенд представља нови албум Frame and Curiosity.

Nikolov-Ivanović Undectet чине:

Марко Ђорђевић – труба, Милан Роксандић – хорна, Коста Вукашиновић – тромбон, Милош Будимиров – туба, Ное Клерк – хармоника (ФР) Растко Обрадовић – алт саксофон, Кристијан Млачак – тенор саксофон, Лео Геди – баритон саксофон (ФР), Михаил Иванов – бас (БГ), Владимир Николов – клавир, композиције/аранжмани, Срђан Ивановић – бубњеви, композиције (БиХ/ФР).

КОЉА

 

Субота, 2. јул у 22.00, Трг српских ратника у Краљеву

 

Никола Коља Пејаковић познат као глумац и режисер, али пре свега по сценаристичком раду на филмовима „Лепа села лепо горе”,„Рат уживо”, „Ледина” и хит серији „Вратиће се роде”, упоредо је на музичкој сцени стекао статус култног аутора већ са првим албумом „Мама, немој плакати” (2002), снимљеним под фирмом Коља и Смак Белог дугмета.

Након „порочних” хитова као што су „Сјео сам за шведски сто” и „B.J.Blues” са првенца, Пејаковић је свој особен ауторски израз наставио са песмама попут „Хаљиницa боје лила” и „Ето, удаде се ти за коња” на подједнако изазовном другом албуму „Коља” (2009). Тек након романтично интонираног и „прочишћујућег” трећег албума „Гробовласници” (2013), Коља је осетио да је време да он и његов бенд почну да се сусрећу уживо са публиком.

 

Коља је култни статус учврстио код публике и критике одлично прихваћеним четвртим албумом „4 Прста” (Long Play 2018), позамашну збирку од 19 композиција претежно утемељених у блузу, у продукцији Воје Аралице, а издвојиле су се песме „Може мало сутра”, „Ала је леп овај свет” (на стихове Јована Јовановића Змаја) и „Сваку ноћ је исти мрак”.

 

Од самог почетка Коља сарађује са продуцентом и гитаристом Војом Аралицом. Ту је и клавијатуриста Иван Алексијевић Панчевац, док бас и контрабас свира Милан Павковић. Однедавно свира и бубњар Сале Ранковић.

Како би Пејаковић описао музику коју свира? „Како год окренеш, то је блуз”.