Изборник Затворити

ОДРЖАН КЊИЖЕВНИ ПРОГРАМ СА РУМЕНОМ БУЖАРОВСКОМ

У дворишту Француске куће, Румена Бужаровска, најпознатија савремена македонска списатељица и једна од највољенијих књижевних стваралаца на овим просторима, дружила се са многобројним нашим суграђанима.

Публика је имала прилику да чује како Румена, која  предаје америчку књижевност на Филолошком факултету у Скопљу, потиче из породице у којој су и мајка, отац и брат универзитетски професори, и да је, захваљујући њиховим стипендијама, често боравила у САД, где се и родила љубав према америчкој књижевности.  Управо је послератна америчка кратка прича највише утицала на Руменино професионално усмерење (дипломирала и докторирала енглески језик и књижевност), као и на списатељски, али и преводилачки позив. До сада је на македонски језик превела дела Луиса Керола, Трумана Капотеа, Џона Максвела Куција, Фланели О`Конор, Чарлса Буковског…

Разговор је настављен у правцу књижевних тема, тачније о успеху четири збирке кратких прича које су објављене у последњих петнаестак година. Након две запажене збирке приповедака Жврљотине и Осмица, велики успех постигнут је збирком Мој муж и настављен најновијим делом Никуда не идем. Говорило се о утицају патријархалног друштва, положају жене уопште, ликовима мушкараца у њеним приповеткама, родној равноправности, дискриминацији, феминизму и свему ономе што списатељица третира у својим делима.

Било је речи и о значају резиденција за формирање младих писаца, о проблемима у издаваштву, превођењу, утицајима, савременој регионалној и македонској књижевној сцени. На самом крају дружења, Румена је позвала на читање и уживање у читалачком процесу, а препоручила нам је и дела Лане Басташић, Лејле Каламујић, Оље Савићевић Иванчевић, Роберта Перишића, Магдалене Блажевић и Лорен Гроф.

18. јун 2022. године