Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ЈУЛУ

ЏОН БАНВИЛ, ФРАГМЕНТИ ВРЕМЕНА

Из пера Џона Банвила, аутора романа Море, за који је добио престижну Букерову награду, стижу живописне успомене на даблинске догађаје, смештене на међи фактографије и фикције.

Рођен у малом, од ирске престонице незнатно удаљеном граду, јунак ове приче се са Даблином први пут упознаје као дете – са искреним и непатвореним одушевљењем. Премда му је,као пунолетном младићу, коначно пресељење у град донело и понеко разочарање, опчињеност њиме не јењава. Водећи читаоца даблинским улицама, аутор ових псеудомемоара ужива у историји културе, архитектуре, политике и друштва. Проткане непосредним и личним сећањем на извесна места и сусрете, приповедачеве успомене су, истовремено, омаж времену одрастања и формирања уметника у младости. Читаоца или, боље речено, путника, очекује прича о граду и животу у њему, пуна слојевитих, посве неочекиваних емоција.

 

 

ПИТЕР ФИЛИПС, ДИВОВИ – ГЛОБАЛНА ЕЛИТА ВЛАСТИ

Јасно је да опстанак човечанства више него икад раније зависи од радикалне реформе, ако не и од потпуног обарања, система глобалног капитализма. Најхитније политичко питање нашег времена јесте како спровести светску прерасподелу богатства и моћи враћањем ресурса сиромашној већини, како би се уравнотежиле експлозивне – заправо смртоносне – противречности тог система. Ако желимо да постигнемо такву прерасподелу, морамо разумети глобалну структуру власти. То је и био и циљ овог истраживања професора Филипса и он га је заиста остварио! Користећи оруђа истраживања и документацију друштвених наука, Филипс идентификује огромне мреже транснационалне корпоративне власти које обликују живот сваког човека на нашој планети. Ово благовремено и критично важно истраживање даје нам одговор на питање: „Ко влада светом?“

 

 

 

САЛИ РУНИ, БАЈНИ СВЕТЕ, ГДЕ СИ ТИ

У фокусу трећег романа ирског књижевног чуда Сали Руни је пријатељство између Алис, младе књижевнице, која се након слома коме је у великој мери допринео њен изненадни и велики успех повукла да живи у мало место на обали, и Ајлин, уреднице у књижевном магазину из Даблина. Њихове љубавне везе – Алис са Феликсом, радником у локалном складишту, и Ајлин са Сајмоном, пријатељем од детињства – сасвим својствено Сали Руни, препуне су успона и падова, страсти и очаја, нежности и увреда, потпуне блискости и неразумевања.

Но, код Сали Руни интимно и идеолошко нераскидиво су повезани. Ниједан пријатељски ни љубавни однос не може се разумети без осврта на социјални контекст. Алис и Ајлин, обе у раним тридесетим, размењују дуге имејлове у којима се дотичу најразличитијих тема – пишу о климатским променама, политичкој кризи, пропасти касног бронзаног доба, историји писма, израбљивању радника, али и томе шта је лепота данас, као и о свом амбивалентном односу према мајчинству… Начин на који је Сали Руни креирала и њихову преписку и цео роман показује њено дубоко разумевање тога како се данас људи (не само млади, наравно!) осећају, те како размишљају и говоре – растрзани између забринутости због глобалне катастрофе и личних, интимних проблема, а формирајући своје ставове истовремено и на основу непроверених информација са интернета и на основу озбиљних анализа, промишљања и политичке освешћености.

МЈУРИЕЛ БАРБЕРИ, ЈЕДНА РУЖА САМА

Ауторка бестселера Отменост јежа доноси нам причу о потрази једне жене за оцем којег никад није упознала и љубављу за какву није знала да је могућа.

Роз је управо напунила четрдесет година и одлази у Кјото на позив адвоката како би присуствовала читању тестамента свог оца Харуа. И тако, први пут у животу Роз долази у Јапан, где се, одсевши у кући оца којег практично није ни познавала, осећа све усамљеније и напуштеније. Док је Пол, Харуов асистент, води у обилазак Јапана који је осмислио њен покојни отац, горчину и бес које Роз осећа смирује тишина камења и дрвећа зен башти кроз које пролазе. Током тих шетњи, она упознаје познанике свог оца – грнчара и песника, стару пријатељицу, кућну помоћницу и шофера – а разговори с њима помажу јој да прихвати део себе који је одувек одбацивала.

 

 

 

  СИЛВИ БОСИЈЕ, БОГОВИ: 40 ГРЧКИХ БОГОВА И ЈУНАКА

Сазнајте све о 40 богова и богиња, јунака и јунакиња грчке митологије. За сваку личност наведени су њени преци и потомци, савезници и непријатељи, особине и кључни догађаји у којима је учествовала.