Изборник Затворити

ФЕСТИВАЛ “ЗЛАТНЕ ХАРМОНИКЕ КРАЉЕВА”

Културни центар “Рибница” Краљево организује први Фестивал “Златне хармонике Краљева”  од 28. до 30. јула 2022. на централном градском тргу и у Свечаној сали Градске управе.

Први фестивалски дан, 28. јул

У Свечаној сали Градске управе 28. јула од 10.30 до 14.00 одржаће се мастер клас за солисте на хармоници, који ће  водити  Влада Пановић, уметнички руководилац Народног оркестра РТС-а. Настава ће се одржати интерактивно. Час је подељен на три дела. У првом делу ће се говорити о историјату народне музике и хармонике у Србији и на Балкану. Полазницима ће бити приказан начин извођења изворних песама у Централној, Јужној и Западној Србији, БиХ и Северној Македонији. Други део обухвата народне игре из Србије, Румуније, Бугарске и С.Македоније, као и кола из влашког краја. Пановић ће дати детаљна објашњења о артикулацији, трилерима, прстореду, фразирунгу и хармонији у зависности од области. Трећи део је посвећен светској и филмској музици на хармоници, разним ритмовима и стиловима (Француска, Италија, Бразил, Аргентина). Гости Владе Пановића биће Миша Мијатовић и  Александар Софронијевић.

На истом месту од 20.00 одржаће се програм под називом “Краљевачки хармоникаши”. Музичку историју Краљева, поред значајних певачких имена, обележили су и врсни инструментални солисти на хармоници: Светозар Тоза Живковић (1908-1941), Витомир Воја Трифуновић (1916-2007), Ненад Мићовић (1924-1995), Михаило Цига Миловановић (1935-2003), Предраг Живковић Тозовац (1936-2021), Зоран Пејковић (1941-2001) и Новица Неговановић (1945-2021). Овај програм биће саткан од приче и песама које су се певале у време када су они живели и стварали. У програму учествују Влада Пановић, Миша Мијатовић, Дејана Ђекић, Раша Павловић и млади хармоникаш Владан Милићевић са Косова.

Други фестивалски дан, 29. јул

У Свечаној сали Градске управе од 10.30 до 15.00 одржаће се радионица за вокалне солисте коју ће водити Данка Стојиљковић. Корепетитор на хармоници је Краљевчанин Милорад Мурганић. На радионици ће бити обрађене специфичности извођења народних песама, као што су стил, интерпретација, значај дикције, правилно дисање, подела строфа и карактеристике украшавања мелодије у зависности од географског порекла песме. На предлог вокалног педагога Д. Стојиљковић, двоје младих певача, који су похађали радионицу, наступиће у ревијалном делу вечерњег концерта – такмичења хармоникаша, заједно са својом менторком.

Такмичење младих хармоникаша

На Тргу српских ратника са почетком у 21.00 одржаће се такмичење младих хармоникаша који се надмећу за награду/признање “Новица Неговановић”. У ревијалном делу програма наступају Влада Пановић са Народним оркестром РТС-а, Миша Мијатовић, Новица Неговановић млађи, Радиша Урошевић, Данка Стојиљковић и двоје полазника радионице за вокалне солисте.

Трећи фестивалски дан – Концерт “Краљево Тозовцу”, 30. јул

На Тргу српских ратника у 21.00 одржаће се концерт под називом “Краљево Тозовцу”. Предраг Живковић Тозовац, пореклом из Краљева, био је хармоникаш, интерпретатор и композитор песама “за сва времена”. На овом концерту биће извођене његове песме.

У програму учествују Мирослав Илић, Лепа Лукић, Славко Бањац, Снежана Копуновић, Александар Тирнанић и  Јован Михаљица.

Учеснике прате оркестри Владе Пановића и Мише Мијатовића. Александар Софронијевић са својим оркестром укључиће се уживо у програм и извести неке од Тозовчевих најпознатијих песама.

Николa Пековић и ансамбл Уметничка породица извешће сплет Тозовчевих песама у  аранжманима за уметничку музику.