Изборник Затворити

ДАНКА СТОЈИЉКОВИЋ И МЛАДИ ПЕВАЧИ

Инструмент који никада не можете заборавити или негде затурити – глас!

Србија је пребогата талентованим младим људима. Пресрећна сам што имамо велики број учесника на радионици. То значи да има наде за нашу традиционалну песму.  Мој задатак данас је, да на овом јавном часу, пренесем делић свог искуства, да им покажем оно што сам ја научила, како да приђу песми, да је разумеју и изнесу. Жао ми је што су овакве прилике ретке и због тога велико хвала Културном центру „Рибница“ Краљево на  организацији. Било би дивно када  бисмо чешће имали прилику да се дружимо и радимо на овај начин“.

Сви који се се игром случаја затекли у Свечаној сали Градске управе 29. јула током јавног часа, који је Данка Стојиљковић држала за младе вокалне солисте, остали су запањени гласовима, талентом, лепотом и ентузијазмом  полазника радионице за вокалне солисте. Подједнако заразан је био и ентузијазам и енергија којом је врхунски интерпертатор народне музике Данка Стојиљковић обогатила ово дружење са маладим певачима.

Несумњиво, имамо талентовану децу! Несумњиво, неопходна им је мала помоћ врхунских мајстора. Оно  на чему је Данка инсистирала је разумевање текста и речи које певач артикулише.

„У томе је тајна“, каже Данка. „Кад певач разуме текст који пева, лакше ће изнети и емоцију коју песма носи. То је сврха свега, да певањем певачи допру до нечије душе. Гласове већ имају.“

Искуство које су млади људи понели са овог часа је немерљиво, јер су одмах из прве руке добијали праву инструкцију и интерпретацију без претераног теоретисања.

За наступ на Фестивалу „Златне хармонике Краљева“ одабрани су Катарина Богдановић, Стефан Васић и Сашка Стефановић.