Изборник Затворити

КОНЦЕРТ „КРАЉЕВО ТОЗОВЦУ”

МОРА ДА СЕ ТОЗА, ТАМО ГОРЕ, СМЕШИ

Фестивал „Златне хармонике Краљева” завршен је 30. јула концертом „Краљево Тозовцу”.

Предраг Живковић Тозовац био је певач и хармоникаш, у слободном времену и трубач и бубњар, текстописац и композитор, аутентичан српски шмекер и боем. Њему у част на сцени на Тргу српских ратника била су три оркестра: Оркестар маестра Мише Мијатовића, Никола Пековић и Ансамбл  „Уметничка породица” и Народни оркестар под управом солисте на хармоници Владе Пановића. Најлепше Тозовчеве песме певали су Мирослав Илић, Славко Бањац, Александар Тирнанић, Јован Михаљица и Снежана Копуновић. Специјална гошћа била је легендарна певачица народне музике Лепа Лукић, која је извела сплет својих песама. Један од гостију био је и солиста на хармоници Зоран Сеничић, који је са Мишом Мијатовићем одсвирао сплет Тозовчевих композиција.

Александар Софронијевић, шеф оркестра и истакнути уметник на хармоници, иако срцем везан за Краљево и овај фестивал, због обавеза није могао да учествује на концерту, али је припремио видео поздрав уз сплет Тозовчевих песама.

Хармоника је заузимала значајно место у Тозовчевом животу. Свака његова хармоника је имала име, сваку је знао „у душу”. Знао је сваки детаљ, механизам, могућности, боје, па чак и оно непостојеће, што је само он могао да чује и препозна. На концерту је био изложен његов трофеј – хармоника „Златица”.

Спречена да присуствује овом прелепом догађају, преплављена емоцијама, Тозовчева супруга Емилија Мима Живковић упутила је речи захвалности граду Краљеву, организатору Културном центру  „Рибница” Краљево, Тозиним колегама музичарима и певачима, као и РТС-у и подсетила нас на то да је Тоза сваки концерт завршавао срдачним поздравом Краљеву и свим Србима ма где били.

У директном преносу на првом програму РТС-а, концерт  „Краљево Тозовцу” пратило је више од милион гледалаца.