Изборник Затворити

 ОДРЖАН МАСТЕР КЛАС ЗА СОЛИСТЕ НА ХАРМОНИЦИ

      „Србија је по географским карактеристикама мала земља, али када је у питању богатсво традиционалне музике и шареноликост мелоса, богатија је од много већих и многољуднијих земаља.“

Овим речима  је Влада Пановић, уметнички руководилац Народног оркестра РТС-а, започео    мастер клас  за солисте на хармоници,  који је 28. јула одржан у Свечаној сали Градске управе. У уводном делу полазницима је представљен историјат  народне музике и хармонике у Србији и на Балкану. Део уводног обраћања  посвећен је и краљевачким хармоникашима који су оставили неизбрисив траг у ономе што данас познајемо као народну музику.

Јавни час је својеврсни  путоказ  младим инструменталистима и  указује на смер  у којем српска  хармоника  треба да се развија, а са њом и народна музика којој је хармоника темељ.

Начин извођења изворних песама у Централној, Јужној и Западној Србији, БиХ и Северној Македонији, са практичним приказом,  чинили су други део часа, а потом су полазници уз помоћ маестра  прошли кроз народне игре из Србије, Румуније, Бугарске као и кола из влашког краја.

За све учеснике мастер класа посебно интересантан је био део у којем су добили детаљна објашњења о артикулацији, трилерима, прстореду, фразурингу и хармонији.

Садшњост и будућност српске хармонике су за време  сусрета у Свечаној сали Градске управе, током  Фестивала „Златне хармонике Краљева“,  заједнички проницали у тајне најпопуларнијег музичког инструмента на свету, који у рукама мајстора звучи као оркестар.