Изборник Затворити

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНЕ ХАРМОНИКЕ КРАЉЕВА“

КРАЉЕВО – ПРЕСТОНИЦА СРПСКЕ ХАРМОНИКЕ

 Нескромно, или локал – патриотски, Краљево је незванична престоница хармонике у Србији. У прилог овој тврдњи стоји позамашан списак хармоникаша који су оставили неизбрисив траг у народној музици.

У Свечаној сали Градске управе, прво фестивалско вече Фестивала „Златне хармонике Краљева“ било је посвећено великанима на хармоници, који су потекли из Краљева.

Солисти на хармоници  Влада Пановић, Миша Мијатовић и Зоран Сеничић су  уз помоћ вокалних солиста Дејане Ђекић и Раше Павловића, приредили   музичко путовање кроз  стваралашто и композиције  Светозара Тозе  Живковића, Витомира Воје Трифуновића, Ненада Неше Мићовића, Михаила Циге Миловановић, Зорана Пејковића, Предрага Живковића Тозовца и Новице Неговановића.

Ђурђијана Јовановић, ћерка Циге Миловановића, сматра да су сви чланови породица преминулих хармоникаша овог краја, њихови пријатељи и љубитељи добре музике, пресрећни што је Краљево добило овај фестивал.

„Овај град је изнедрио плејаду врсних музичара, а нарочито хармоникаша. Они су драгоцени за културно наслеђе Србије управо због тога што су оставили ауторска дела чија ће вредност тек да се покаже.”

Отварајући први Фестивал „Златне хармонике Краљева“, градоначелник Краљева,  др Предраг Терзић, подсетио је да Краљевчани воле да се поносе успешним појединцима из свих сфера живота, али да је Фестивал „Златне хармоника Краљева“  прави начин да се одужимо великанима  српске хармонике и да ће град Краљево  учинити све да овај фестивал  постане традиционалан.

Ове вечери у публици су седели љубитељи народне музике, поштоваоци и потомци краљевачких хармоникаша.