Изборник Затворити

ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ИНСТРУМЕНТАЛИСТА НА ХАРМОНИЦИ

 Вече током којег су звезде плесале уз звук хармонике

За признање које носи име  Новице Неговановића, 29. јула на Тргу српских ратника надметало се осам хармоникаша. Први победник такмичења на Фестивалу „Златне хармонике Краљеваје Јован Пајовић из Слатине код Чачка.

Фестивал „Златне хармонике Краљева“ основан је са жељом да се сачува сећање на значајне краљевачке хармоникаше, да се подстакне и промовише оно најбоље у народној музици. Фестивал чува традицију и аутентични звук и пружа подршку новој младој генерацији вокалних и инструменталних солиста. Због тога је логичан степеник у развоју овог фестивала такмичење младих инструменталиста на хармоници.

Житри су чинили: композитор и солиста на хармоници Предраг Неговановић –  председник жирија, Миша Мијатовић – солиста на хармоници, аранжер, продуцент и композитор, Влада Пановић – уметнички руководилац Народног оркестра РТС-а, Никола Пековић – мастер хармонике и доцент на Факултету уметности у Нишу и Борисав Миљковић – доктор етномузикологије, асистент на Факултету музичке уметности у Београду.

Након наступа  осморице такмичара,  жири је донео следећу одлуку:

Прва награда – Признање „Новица Неговановић“ и снимање једне музичке нумере у  „Студију АС“ Александра Софронијевића припала је Јовану Пајовићу из Чачка.

Друга награда – новчани износ и диплома припала је Војину Шундовићу из Краљева.

Трећа награда –  новчани износ и диплома припала је Милошу Будићу из Бање Луке.

Јован Пајовић потиче из музичке породице. Хармонику свира од своје шесте године и ученик је Музичке школе „Др Војислав Вучковић“ у Чачку. Учествовао је на бројним републичким и међународним такмичењима уметничке музике, где је остварио запажене резултате. У Сокобањи, на такмичењу „Прва хармоника Србије“, три пута је освајао прво место у својој категорији. На Фестивалу „Златне хармонике Краљева“ извео је композиције  „Крчмо стара, мој друже једини“ и коло „Београђанка“ аутора Миодрага Тодоровића Крњевца. Након доделе награда није крио задовољство.

„Пресрећан сам!  Како и не бих био кад у рукама држим признање на којем пише име Новице Неговановића. Ова награда је додатни импулс на путу којем је крајњи циљ да једног дана постанем врхунски инструменталиста на хармоници.“

ДОК ЈЕ ЖИРИ ОДЛУЧИВАО

Док је жири одлучивао, сцена на Тргу српских ратника припала је младим вокалним солистима који су тог дана имали радионицу  са Данком Стојиљковић. Наступили су   Катарина Богдановић, Стефан Васић и Сашка Стефановић, уз подршку Данке Стојиљковић и Радише Урошевића, који пред почетак наступа није крио задовољство амбијентом, поводом и организацијом.

„Овај крај је познат по врхунским извођачима и честитам на опредељењу да се негује музика која се ослања на српску традицију. Част ми је што учествујем на манифестацији која негује сећење на великане какви су били Тоза и Новица. Велико ми је задовољство што сам овде и увек ћу се радо одазвати.

За Културни центар имам само похвале. Од самог доласка у Краљево, немам једну једину замерку. Све је фантастично организовано.”

Програм је настављен наредног дана на истом месту када су великани народне музике певали у част Предрага Живковића Тозовца.