Изборник Затворити

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА РАДМИЛОМ ПЕТРОВИЋ

У Свечаној сали Градске управе, Радмила Петровић, једна од најинтересантнијих и најпознатијих млађих савремених песникиња, представила је збирку песама „Моја мама зна шта се дешава у градовима” и дружила се са многобројним нашим суграђанима.

Публика је имала прилику да чује како Радмила, иначе дипломирани економиста, потиче из села Ступчевићи крај Ариља, како је одрасла у патријархалном окружењу, у породици коју су чинили деда, отац, мајка и две старије сестре.  Управо је такво окружење и утицало на Радмилу која је од најмлађих дана исказивала јасан став према неправди, дискриминацији и тешком положају жене на селу, насиљу које над њима врше, како поједини чланови породице, тако и друштво у целини. Теме које Радмила третира у свом песништву говоре о разликама између мушкарца и жене, односу села и града, феминизму, друштвеном активизму, као и осетљивим темама родне и полне равноправности, слободног избора партнера и слично.

У наставку програма у разговор се активно укључила публика која је махом говорила о рецепцији књижевног дела, о томе зашто стихови младе песникиње остављају дубок траг у читаоцу, о покушају препознавања код млађе популације, о суморној слици српског села и живља које у њима пропада, о поистовећивању лирског субјекта са песникињом и свих оних тема и мотива које красе Радмилину поезију.

Као и код претходних гостовања књижевница Лане Басташић и Румене Бужаровске, било је речи о значају резиденција за формирање младих писаца, о проблемима у издаваштву, превођењу, утицајима, савременој регионалној и српској књижевној сцени. Поред песама из најпознатије и најновије збирке „Моја мама зна шта се дешава у градовима”, песникиња је интерпретирала и неке песме из својих ранијих збирки „Мирис земље” и „Целулозни рокенрол”.