Изборник Затворити

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ЂОРЂА СИМИЋА

Уочи  21. октобра, Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, у Свечаној сали Градске управе одржана је промоција књиге прича „Повратак непожељан” краљевачког сликара и публицисте Ђорђа Симића. Реч је о документарној прози написаној у три приче (Повратак непожељан, Деда Брка и Човекова судбина) у којој се кроз патње главних јунака описују страдања нашег народа у Другом светском рату. Док прве две приче говоре о мучеништву четрнаестогодишње ученице Надежде из Ниша и српског сељака, Деда Брке, из Горичана, у нацистичким логорима Матхаузен, Дахау, Аушвиц, финална приповетка описује страдање Краљевчана у октобру 1941. године.

Ова збирка прича долази после књиге „Рат почиње” у којој је Ђорђе Симић описао ратна страдања житеља Босанског Брода из Републике Српске, а коју је 2017. године објавила из пострадалог малог места на граници са Хрватском.

Ђорђе Симић, сликар и публициста, рођен је у Београду 1942. године. Преко шездесет пута је излагао самостално, а учествовао је на више од три стотине групних изложби. Од 1966. године објављује ликовне критике, путописе и кратку прозу у књижевној периодици и дневним листовима. Поред наведених збирки прича, аутор је и гимназијског уџбеника „Из историје уметности” и монографије „Мија”, о позоришном посленику и краљевачком новинару Миодрагу Мији Сарићу . Живи у Краљеву.

Аутор фотографија је Ненад Јеротијевић.