Изборник Затворити

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ О НИКУ КЕЈВУ

У Свечаној сали Градске управе представљена је књига „Ник Кејв и поетика преступа” Игора Цвијановића, доктора филолошких наука запосленог на Универзитету у Новом Саду. Поред аутора, публика је имала прилике да чује Алена Бешића, уредника у Културном центру Новог Сада, као и Владимира Маровића, професора филозофије из краљевачке Гимназије.

Учесници програма говорили су о Нику Кејву, првенствено као песнику, музичару и писцу, али и као о сценаристи и композитору. Пажња је првенствено усмерена на тумачење Кејвове писане речи са становишта трансгресије, као једног од начина ишчитавања његовог стваралаштва. Било је речи о Кејвовој посвећености библијским мотивима и наративима, „поетици злог семена”, „убиственим баладама”, компаративним анализама Кејвовог стваралаштва и дела многобројних књижевних стваралаца, као и односу песникове поетике са родном Аустралијом и „митском” Америком. На самом крају учесници су се сагласили да проучавање и вредновање Кејвовог стваралаштва представља релативно ново поље занимања критичке и академске јавности где се  отварају нове могућности за нека нова тумачења и анализе.

Промоцију књиге употпунио је краљевачки музичар Његош Макојевић који је надахнуто интерпретирао неколико Кејвових ауторских песама.