Изборник Затворити

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ДЕКОМПРЕСИЈА”

У Галерији Културног центра у Рибници 8. фебруара отворена је изложба „Декомпресија” аутора Матије Рајковићa из Београда.
У име Културног центра, присутне је поздравила Ана Ивановић, мастер примењене уметности и заједно са аутором отворила изложбу.

Рајковић је рекао да су се изложене дигиталне графике, настајале током претходне деценије, развиле спонтано из серије фотографија оштећених београдских графита, рађених на оронулим фасадама кућа и зграда, оградама градилишта.

„Осим обичног градског ругла, за мене су биле нов извор ликовне естетике. У рачунару сам „одстрањивао боју” и из апсолутног хаоса површина и облика, извлачио нове, асоцијативне форме, блиске портретима, животним ситуацијама, објектима. Инспирација за настанак је пре свега свакодневни живот и борбе које водимо, економске, емотивне, мигрантске, пандемијске…
Декомпресија или „попуштање притиска” је један од могућих видова сагледавања целокупне ситуације, док се у техничком смислу односи на дигиталну штампу (графику насталу без притиска графичке пресе).”

Изложбу Матије Рајковића можете да погледате радним данима до 21. фебруара 2023.